Preskočiť na obsah

Chorizo

Chorizo je druh pikantnej, korenistej a voňavej klobásy, ktorá pochádza z Pyrenejského polostrova a je typická pre španielsku a portugalskú kuchyňu. Je vyrobená z mletého mäsa, najčastejšie bravčového, ktoré sa mieša s korením, ako je paprika, čili, cesnak a ďalšie aromatické ingrediencie. Táto klobása je charakteristická svojou intenzívnou chuťou a výraznou farbou, ktorá je spôsobená použitím kvalitnej papriky. Chorizo je často sušená alebo údená, čo mu dodáva bohatú a robustnú arómu. Môže sa konzumovať surové, ale často sa používa aj pri príprave rôznych jedál, ako sú tapas, paella, guláše a omáčky. Jeho štipľavá chuť a výrazný charakter pridávajú jedlám špeciálnu chuťovú dimenziu a zvyšujú ich pikantnosť. Chorizo je obľúbené nielen v Pyrenejskom regióne, ale získalo si popularitu aj vo svetovej kuchyni a stalo sa súčasťou mnohých jedál, kde pridáva jedinečný a autentický španielsky šmrnc.