Preskočiť na obsah

Kvasnice

Kvasnice sú mikroorganizmy zo skupiny jednobunkových húb, ktoré majú významnú úlohu v procese kvasenia. Sú neviditeľné voľným okom a nachádzajú sa v prírode, ako aj v rôznych potravinách a nápojoch. Kvasnice sú široko využívané v pekárstve a výrobe alkoholických nápojov, pretože sú schopné premieňať cukry na alkohol a oxid uhličitý za vzniku kvasinkových enzýmov. V pekárstve sa kvasnice pridávajú do cesta, aby sa spustil proces kvasenia, ktorý zabezpečuje vzostup a vyprážanie cesta a vytvára vzdušnú a ľahkú štruktúru pečiva. Okrem pekárstva sa kvasnice používajú aj v priemyselnom pivovarenstve, výrobe vína, kvasených nápojov a ďalších fermentovaných produktov. Kvasnice majú tiež výživovú hodnotu, sú zdrojom bielkovín, vitamínov skupiny B a ďalších dôležitých živín. Ich prítomnosť a činnosť prispievajú k vytváraniu chutí, textúr a vôní potravín a poskytujú mnoho charakteristických vlastností pre rôzne kulinárske a kvasné procesy.