Preskočiť na obsah

Neblanšírované mandle

Neblanšírované mandle sú mandle, ktoré neboli podrobené procesu blanšírovania. Blanšírovanie je technika, pri ktorej sa mandle namočia do horúcej vody, následne sa odstráni ich vonkajšia hrubá šupka a nakoniec sa mandle osušia. Na rozdiel od blanšírovaných mandlí majú neblanšírované mandle zachovanú svoju hnedú vonkajšiu šupku. Táto šupka je prírodnou ochrannou vrstvou mandlí a obsahuje viac vlákniny a živín ako samotné vnútro mandle. Neblanšírované mandle majú o niečo intenzívnejšiu chuť a textúru v porovnaní s blanšírovanými mandľami. Sú veľmi všestranným potravinovým prísadou a nachádzajú uplatnenie v rôznych receptoch. Môžu sa jesť samotné ako zdravá a výživná pochúťka, pridávať sa do müsli, smoothie, pečiva, dezertov alebo môžu byť základom pre prípravu mlieka z mandlí či iných mandlemi obohatených výrobkov. Neblanšírované mandle sú bohaté na zdraviu prospešné tuky, bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály, ako napríklad vitamín E, vitamín B2, vápnik, horčík a železo. Vďaka svojim výživovým hodnotám sú skvelým prírodným zdrojom energie a prospešnými pre zdravie srdca, kože a tráviaceho systému.