Preskočiť na obsah

Ryža Arborio

Ryža Arborio je talianska odroda ryže, ktorá je obľúbená pre svoju vysokú obsah škrobu a schopnosť absorbovať veľké množstvo tekutiny. Je to hlavný typ ryže používaný na prípravu rizota, tradicionálneho talianskeho jedla. Ryža Arborio má krémovú textúru a mierne lepkavé zrná, ktoré v rizote uvoľňujú škrob a vytvárajú krémovú konzistenciu. Jej schopnosť absorbovať tekutinu pomáha rizotu získať bohatú chuť a textúru. Ryža Arborio je dostupná vo veľkostiach odrobne väčších zŕn, ktoré sa počas varenia postupne zmäkčujú, až dosiahnu žiaducu al dente konzistenciu. Jej neutrálna chuť umožňuje, aby sa do rizota mohli pridať ďalšie ingrediencie a korenie, ktoré ho obohatia o rôzne chute a arómy. Ryža Arborio je vynikajúcou voľbou pre varenie rizota, ale môže byť použitá aj na prípravu iných jedál, ako sú napríklad ryžové kaše alebo dezerty.