Vyskúšajte recept na jednu z mnohých klasických polievok, ktoré nesmú chýbať na vianočnom stole.
Ingrediencie
- 350 g hnedej šošovice
- 150 g sušených sliviek
- 1,5 – 2 l vody
- 100 g maslo
- 50 g hladkej múky
- 250 ml smotana na šľahanie
- 2 ks bobkový list
- Nové korenie
- Čierne korenie
- Ocot
- Cukor
- Soľ
Postup
- Šošovicu namočíme aspoň na 2 hodiny. Potom vodu zlejeme, dáme do hrnca a zalejeme vodou. Pridáme bobkový list, nové korenie, čierne korenie a varíme do polomäkka (15 – 20 minút).
- Potom vyberieme všetko korenie, pridáme sušené slivky a varíme, pokým nebude šošovica mäkká.
- Do smotany dáme múku a zamiešame, aby nevznikli hrudky. Vlejeme do polievky a necháme pár minút povariť. Osolíme, odstavíme z ohňa a pridáme maslo na zjemnenie.
- Pred podávaním dochutíme cukrom a octom prípadne soľou podľa chuti.