Divina je jedným z tých vzácnych klenotov v kuchyni, ktorým sa pravdepodobne nevenujeme tak, ako by sme mali. Môže to byť kvôli jej pomerne vysokým nákladom alebo absencii vo väčšine domácností, no stojí za to vyskúšať túto chutnú a zdravú alternatívu k bežným druhom mäsa. V tomto článku sa pozrieme na niekoľko praktických tipov a receptov, ktoré vám pomôžu pripraviť vynikajúce jedlá s divinou.
Obsah článku
Prečo variť s divinou?
Divina je mäso pochádzajúce z divých zvierat, často zo srnca, jeleňa alebo iných druhov. Toto mäso má mnoho výhod, ktoré ho robia atraktívnou voľbou pre gurmánov a aj tých, ktorí dbajú na svoje zdravie:
1. Výživné hodnoty: Divina je bohatá na bielkoviny a obsahuje menej tuku než mnoho iných druhov mäsa. Je tiež zdrojom železa, zinku a vitamínov B.
2. Prírodné a zdravé: Divina sa často považuje za zdravšiu alternatívu k mäsám z farmy, pretože divoké zvieratá majú tendenciu byť aktívnejšie a jesť prírodné potraviny.
3. Unikátna chuť: Divina má charakteristickú chuť, ktorá sa líši od bežných druhov mäsa. Je to kombinácia sladkosti a divokej chuti, ktorá môže obohatiť váš kuchynský repertoár.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Praktické tipy pri príprave diviny
Ako začať s prípravou diviny? Tu sú niektoré užitočné tipy, ktoré vám pomôžu:
1. Výber kvalitnej diviny: Pri výbere diviny dbajte na to, aby bola čerstvá a kvalitná. Pokiaľ máte možnosť, vyberte si mäso od spoľahlivého dodávateľa.
2. Marináda: Divina dobre reaguje na marinádu, ktorá jej dodáva chuť a zvláčnenie. Vyskúšajte rôzne kombinácie bylín, olejov a kyslých látok.
3. Príprava: Divinu nevarte príliš dlho, aby ste zachovali jej šťavnatosť a chuť. Držte sa odporúčaného času prípravy a teploty.
4. Kombinujte s prírodnými prílohami: Divina dobre ladí s prírodnými prílohami, ako sú špeciálne druhy húb, brusnice alebo koreňová zelenina.
Recepty s divinou
Divinový guláš s hríbmi
Ingrediencie
- 1 kg divinového mäsa
- 300 g lesných húb
- 2 PL paradajkovej pasty
- 1 veľká cibuľa (jemne nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
- 2 PL oleja
- 1 PL papriky
- 1/2 ČL mletej sladkej papriky
- 1 – 2 l hovädzieho vývaru
- 1 hrnček červeného vína
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- guličky jalovca, majoránku, bobkový list, nové korenie, čierne korenie
- Čerstvé bylinky na ozdobu (napríklad tymián)
Postup
- Divinu osolte a okoreňte podľa chuti. Nakrájajte na menšie kúsky.
- V hrnci rozohrejte olej a orestujte cibuľu do sklovita. Potom pridajte prelisovaný cesnak a zarestujte, kým sa nezačne uvoľňovať vôňa.
- Pridajte mäso a smažte, kým sa nezatiahne.
- Pridajte huby a smažte ich spolu s divinou, kým nezmäknú.
- Pospite oba druhmi papriky a paradajkovú pastu, dobre premiešajte.
- Postupne prilievajte hovädzí vývar a červené víno a nechajte zovrieť. Pridajte bobkový list a ostatné koreniny.
- Varte na miernom ohni asi 1-1,5 hodiny, kým divina nie je mäkká.
- Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
Jelenie ragú
Ingrediencie
- 500 g jelenieho mäsa
- 2 cibule (jemne nasekané)
- 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
- 2 mrkvy (nakrájané na malé kocky)
- 2 stonky zeleru (nakrájané na malé kocky)
- 200 g húb
- 2 PL hladkej múky
- 2 PL oleja
- 2 hrnčeky hovädzieho vývaru
- 1 hrnček suchého červeného vína
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 1 lyžička sušenej majoránky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Olivový olej na smaženie
- Na prílohu: knedľa, široké nátierky alebo zemiakové pyré
Postup
- V hrnci s hrubým dnom alebo hrnci na ragú rozohrejte olej na strednom ohni. Pridajte kúsky jelenieho mäsa a opražte ich, kým nezískajú zlatohnedú farbu. Potom ich vyberte z hrnca a odložte.
- Do hrnca pridajte ďalší olej, ak je to potrebné, a pridajte cibuľu. Orestujte ju dozlatista.
- Pridajte cesnak, mrkvu a zeler a smažte ich niekoľko minút, kým zelenina nezačne mäknúť.
- Vložte nakrájané huby a orestujte ich spolu s ostatnou zeleninou.
- Vráťte jelenie mäso späť do hrnca a primiešajte múku, aby sa všetko dobre obalilo.
- Pridajte hovädzí vývar a červené víno a nechajte omáčku zovrieť.
- Pridajte sušený tymián a majoránku a dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Znížte teplotu na minimum, prikryte hrniec a nechajte ragú pomaly variť najmenej 1,5 až 2 hodiny, kým sa mäso stane jemným a omáčka sa stane bohatou a hustou.
- Podávajte jelenie ragú s prílohou podľa vašej voľby, napríklad s knedľou alebo zemiakovým pyré.
Divina s brusnicovou omáčkou
Ingrediencie
- 4 kúsky divinového mäsa (srnec, jeleň, muflón)
- 1 hrst čerstvých brusníc
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml hovädzieho vývaru
- 50 ml červeného vína
- Olivový olej
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup
- Divinu osoľte a okoreňte, potom ju orestujte na panvici s olivovým olejom až do zlatohneda.
- Odkvapkajte nadbytočný tuk a v tej istej panvici orestujte cibuľu a cesnak.
- Pridajte brusnice a duste, kým nezačnú praskať.
- Pridajte hovädzí vývar a červené víno, nechajte variť na miernom ohni až kým sa omáčka nezredukuje na polovicu.
- Nalejte omáčku na divinu a podávajte.
Tieto recepty s divinou vám umožnia objaviť bohatú a unikátnu chuť tohto mäsa. Nebojte sa experimentovať a prispôsobte tieto recepty svojim preferenciám. Divina môže byť skvelým prírastkom do vášho kuchynského repertoáru a oslavuje chutné a zdravé jedlá, ktoré môžete pripraviť doma.
[sc name=“reklama_4″ ][/sc]Najčastejšie otázky o tom, ako variť s divinou
Prečo by som mal/a vyskúšať variť s divinou?
Divina je mäso pochádzajúce z divokých zvierat, a ponúka niekoľko výhod. Je bohatá na bielkoviny, obsahuje menej tuku než niektoré farmárske mäso, a je zdrojom železa, zinku a vitamínov B. Má aj unikátnu chuť, ktorá môže obohatiť váš kuchynský repertoár.
Je divina zdravšia voľba ako bežné farmárske mäso?
Áno, divina sa často považuje za zdravšiu alternatívu, pretože divoké zvieratá majú tendenciu byť aktívnejšie a jesť prírodné potraviny.
Ako vybrať kvalitnú divinu?
Pri výbere diviny dbajte na to, aby bola čerstvá a kvalitná. Vyberte si mäso od spoľahlivého dodávateľa, ak je to možné.
Prečo je marináda dôležitá pri príprave diviny?
Divina dobre reaguje na marinádu, ktorá jej dodáva chuť a zvláčnenie. Môžete experimentovať s rôznymi kombináciami bylín, olejov a kyslých látok.
Aká je správna doba prípravy diviny?
Divinu by ste nemali variť príliš dlho, aby ste zachovali jej šťavnatosť a chuť. Držte sa odporúčanej doby prípravy a teploty.