Preskočiť na obsah

Ako vyzerá nemocničné jedlo v 13 krajinách

...

Väčšina ľudí neobľubuje pobyt v nemocnici, a to z pochopiteľných dôvodov. Máte zdravotné problémy, pobyt je častokrát nepohodlný, okolie je hlučné a jedlo je zvyčajne podpriemerné. Nemocničné jedlo na Slovensku môže byť rôznorodé v závislosti od konkrétnej nemocnice, no zvyčajne nie je veľmi chutné a vzhľadovo príťažlivé. Pravdepodobne nájdete chlieb a šunku na raňajky, nevýraznú polievku a sekanú na obed a cestoviny na večeru, v závislosti od nemocnice. Jedlá v nemocniciach po celom svete zvyčajne odrážajú krajinu a kultúru, hoci jedna vec zostáva rovnaká: všeobecne sa nepovažujú za veľmi dobré.

Nemocničné jedlá zvyčajne odrážajú typy jedál, ktoré miestna populácia zvyčajne konzumuje. Pravdepodobne vám v japonských nemocniciach nebudú podávať tacos alebo v brazílskych nemocniciach sushi, no niektoré nemocničné jedlá po celom svete vás môžu prekvapiť. Nižšie sme preskúmali, ako vyzerá nemocničné jedlo v niekoľkých rôznych krajinách po celom svete. Upozorňujeme, že jedálne lístky sa môžu medzi jednotlivými zariadeniami líšiť a môžu byť upravené pre pacientov s diétou.

Nemocničné jedlo v Brazílii je čerstvé a jednoduché

Brazília, ktorá sa nachádza v Južnej Amerike, je jednou z najväčších krajín na svete. V dôsledku toho má Brazília živú, bohatú kultúru, vrátane niekoľkých ikonických brazílskych jedál. Jedným z najsilnejších vplyvov brazílskej kuchyne v USA je popularita brazílskych steakových reštaurácií, ktoré podávajú grilované mäso a rôzne tradičné brazílske jedlá. Čo však môžete očakávať v brazílskej nemocnici?

Niekoľko ľudí na reddite zverejnilo svoje skúsenosti v brazílskych nemocniciach. Jeden používateľ zverejnil fotografiu svojich raňajok v súkromnej nemocnici v Brazílii, ktorá ukazovala plný tanier, ktorý zahŕňal čerstvý melón, jahodový jogurt, kukuričný muffin, rožok, kávu, mlieko a ovocný džús. Iní používatelia zverejnili svoje večere, ktoré zahŕňali ryžu, mäso a prekvapivo aj zemiakovú kašu. Jedlo opísali ako „celkom dobré, aj keď trochu mdlé.“

Nemocničné jedlo v Číne sa pohybuje od gurmánskeho až po neexistujúce

Čína je domovom viac ako miliardy ľudí, no mnoho ľudí si pri pomyslení na čínske jedlo predstaví tie isté hlavné jedlá. Tradičné čínske jedlo zahŕňa knedle, rezance, wonton a jarné rolky, ako aj jedlá ako kung pao kuracie, sladkokyslé bravčové mäso, chow mein a pekingská chrumkavá kačica. Tieto jedlá sú bežné v Číne, no sú tiež obľúbené aj v ostatných krajinách.

Tieto jedlá sa často nachádzajú aj v čínskych nemocniciach, aj keď to závisí od nemocnice, v ktorej sa nachádzate. Vďaka medicínskemu turizmu sú nemocnice vo veľkých mestách často oveľa luxusnejšie a ponúkajú vyššiu úroveň jedálnička, zatiaľ čo niektoré vidiecke nemocnice neposkytujú pacientom jedlo vôbec. V nemocniciach, ktoré jedlo ponúkajú, sa jedálne lístky môžu líšiť podľa časti krajiny.

Nemocničné jedlo v Českej republike je sýte, ale mdlé

České jedlo je všeobecne známe tým, že je sýte. Národným jedlom krajiny je vepřo knedlo zelo, čo je pečené bravčové, knedle a kyslá kapusta podávané na jednom tanieri. Ďalšie tradičné jedlá zahŕňajú svíčkovú na smetaně (hovädzí sviečkový pečený na kyslej smotane), bramboráky (zemiakové placky), hovězí guláš (hovädzí guláš) a vrchol karbohydrátovej dokonalosti, koláče (ovocné pečivo).

České nemocničné jedlo sa zdá byť podobne sýte. Používateľ Redditu chronizoval svoje české nemocničné jedlá počas niekoľkých dní a zistil, že raňajky boli zvyčajne nejaký druh chleba s nátierkou a príležitostne vajce na tvrdo. Obed, ktorý zahŕňal varené zemiaky, kurča a hráškovú polievku, opísal ako „bez chuti,“ zatiaľ čo ďalší obed bol o niečo lepší s hubovou polievkou a tradičnými buchtami. Večera obsahovala mäso, nakladanú cibuľu, chlieb a mandarínku.

Nemocničné jedlo vo Francúzsku môže byť trojchodové

Francúzsko je známe svojím umením a históriou, ale aj svojou kuchyňou, ktorá sa líši od typických slovenských jedál. Tradičné francúzske jedlá zahŕňajú boeuf bourguignon (hovädzí guláš), bouillabaisse (morské plody a paradajková polievka), cassoulet (fazuľový guláš), confit de canard (pošírovaná kačica) a ratatouille (zeleninový guláš). Tradičné francúzske raňajky môžu zahŕňať palacinky, omelety alebo quiche lorraine, a samozrejme nemôžeme zabudnúť na sladkosti ako crème brûlée a profiteroles.

Nemocničné jedlo v Nemecku je tradične nemecké

Každý, kto sa niekedy zúčastnil na Oktoberfest, má predstavu o tom, aké je typické nemecké jedlo. Bežné nemecké jedlá zahŕňajú bratwurst, schnitzel (rezeň), sauerbraten (pečené hovädzie) a königsberger klopse (mäsové guľky v smotanovej omáčke). Nemecké jedlo, podobne ako české a slovenské, je sýte a často obsahuje mix mäsa a zeleniny.

Nemocničné jedlo v Indonézii je pestré a chutné

Indonézia je krajina tvorená tisíckami ostrovov v juhovýchodnej Ázii a Oceánii, a jej jedinečná geografia prispieva k rôznorodej kuchyni krajiny. Jedlá často obsahujú typické ázijské ingrediencie ako rezance, ryžu a tofu, ako aj tropické ingrediencie ako kokos a krevety. Populárne jedlá v Indonézii zahŕňajú soto ayam (indonézsku kuraciu rezancovú polievku), gado-gado (zeleninový šalát), hovädzí rendang a burbur (kašu vyrobenú z ryžovej múky, kokosového mlieka a palmového cukru).

Nemocničné jedlo v Japonsku zahŕňa rôzne tradičné jedlá

Japonské jedlo sa v posledných desaťročiach teší stále väčšej obľube. Sushi je prvá vec, ktorá napadne každému, keď sa povie japonské jedlo, ale veci ako tofu, ramen a miso polievka sú tiež veľmi obľúbené. Ďalšie známe japonské jedlá zahŕňajú udon (hrubé rezance), tempuru (vyprážané morské plody alebo zeleninu), yakitori (grilované kuracie špízy), sashimi (tenké plátky surovej ryby), omuraisu (omeletu s vyprážanou ryžou) a donburi (misu ryže s mäsom a zeleninou).

Nemocničné jedlo v Taliansku nedosahuje reputáciu krajiny

Taliansko je slávne pre mnoho vecí: históriu, umenie a architektúru, aby sme vymenovali aspoň niekoľko, no možno je najznámejšie pre svoje jedlo. Hoci veľa toho, čo považujeme za talianske jedlo, nie je v skutočnosti talianske, mnoho tradičných talianskych jedál sa stále konzumuje po celom svete. Tradičné talianske jedlá zahŕňajú pizzu a cestoviny.Okrem toho sa v nemocniciach stretnete aj s arancini (vyprážané ryžové guľky), ossobuco (pomaly varenú teľacinu) a risottom (krémovú ryžu).

Nemocničné jedlo v Holandsku ponúka veľa rozmanitosti

Nachádzajúce sa v severozápadnej Európe, Holandsko je známe pre malebné scenérie, tulipány a veterné mlyny, a nie zvyčajne pre svoje jedlo. Typické holandské raňajky zvyčajne pozostávajú z chleba s niečím ako syr, džem, arašidové maslo a dokonca čokoládové posýpky, ale raňajky môžu tiež obsahovať jogurt alebo müsli. Ďalšie tradičné holandské jedlá zahŕňajú surový sleď, stamppot (zemiakovú kašu), kapsalon (jedlo podobné poutine) a rijsttafel (náročné holandsko-indonézske jedlo s ryžovým základom).

Nemocničné jedlo v Írsku je plné zemiakov

Nie je prekvapením, že väčšina írskych jedál je plná zemiakov. Írske jedlá sú zvyčajne sýte, s mäsom a zeleninou, okrem zemiakov. Ikonické írske jedlá zahŕňajú colcannon (zemiakovú kašu a varené kapustu), shepherd’s pie (jedlo vyrobené z hovädzieho mäsa a zeleniny vrstvené pod zemiakovou kašou), boxty (zemiakové placky), coddle (jedlo z bravčového mäsa, zemiakov a inej zeleniny), sódový chlieb a slaninu a kapustu.

Nemocničné jedlo vo Švédsku je jednoduché a sýte

Ak ste niekedy navštívili reštauráciu v Ikei, pravdepodobne máte predstavu o tom, aké je švédske jedlo. Ale hoci sú švédske mäsové guľky lahodné, existuje veľa ďalších ikonických švédskych jedál, ktoré by ste mali vyskúšať. Patria sem lingonberry džem, nakladaný sleď, knäckebröd (chrumkavý chlieb), ärtsoppa och pannkakor (hrachová polievka a palacinky), räksmörgås (šalátový sendvič) a ikonickú zelenú prinsesstårta (princeznin koláč). jedlo v nemocniciach je veľmi sýte a dokonca nie je také mdlé ako na Slovensku.

Nemocničné jedlo v Južnej Kórei zvyčajne zahŕňa ryžu, kimchi a polievku

Južná Kórea je nezávislou krajinou menej ako storočie, no oblasť má bohatú históriu. Stovky rokov bola súčasťou rôznych kórejských kráľovstiev a impérií, a potom bola od roku 1910 až do konca druhej svetovej vojny kolonizovaná Japonskom. V dôsledku toho má Južná Kórea živú, rozmanitú kultúru, ktorá sa odráža v jej jedlách. Tradičné kórejské recepty zahŕňajú kimchi (pikantné prílohové jedlo vyrobené z fermentovanej kapusty), bibimbap (misu ryže, hovädzieho mäsa, vajec a zeleniny), galbi (marinované grilované mäso), bulgogi (sladké mäsové jedlo) a tteokbokki (sladko-pikantné dusené ryžové koláče).

Nemocničné jedlo v Thajsku je plné chutí

Juhovýchodná ázijská krajina Thajsko je domovom všetkého od tropických pláží až po starobylé chrámové ruiny. Thajsko, známe ako Siam až do roku 1939, má bohatú históriu, ktorá sa datuje stáročia a vedie k bohatej kultúre, ktorú dnes vidíme. Tradičné thajské jedlá zahŕňajú pad thai (miešané jedlo pozostávajúce z rezancov, vajec, tofu, arašidov a sušených kreviet), tom yum goong (pikantná polievka s citrónovou trávou, chilli a morskými plodmi alebo mäsom), pad see ew (široké rezance s brokolicou a mäsom v sladko-slané omáčke) a gaeng massaman (kari jedlo).

Ďalšie inšpirácie
Svetové recepty