Preskočiť na obsah

Anjelsky koláč

    Anjelsky koláč alebo Angel cake - originálny recept

    Ste pripravení na kúsok neba? Vyskúšajte tento dokonalý anjelsky koláč, na ktorý vám bude stačiť len sedem ingrediencií. Originálny Angel cake je ideálnym koláčom na vianočný stôl.

    Ingrediencie

    • 10 vaječných bielkov  
    • 180 a 60 g práškového cukru 
    • 120 g hladkej múky 
    • 1 a 1/4 ČL vínneho kameňa 
    • 1 ČL vanilkového extraktu 
    • 1/4 ČL mandľového extraktu 
    • Štipka soli 

    Postup

    1. Bielky necháme odstáť pri izbovej teplote aspoň 30 minút. Medzitým si do misky dvakrát preosejeme 60 g cukru a múku.  
    2. Rúru si predhrejeme na 170 °C. 
    3. Do bielkov pridáme vínny kameň a soľ a šľaháme na strednej rýchlosti. Potom zvýšime otáčky a po troške pridávame dvakrát preosiaty cukor (200 g) a šľaháme, kým sa nevytvorí tuhá lesklá zmes. Potom pridáme vanilkový a mandľový extrakt a poriadne zašľaháme. Nakoniec pridáme zmes múky a cukru a vmiešame.  
    4. Cesto nalejeme do nevymastenej formy na anjelsky koláč a pečieme 35 – 40 minút, kým jemne nezhnedne. Po dopečení formu prevrátime a necháme úplne vychladnúť.  
    5. Nožom pouvoľňujeme okraje a vyklopíme. 
    6. Podávame samotný alebo so šľahačkou a ovocím, prípadne môžeme poliať polevou z cukru a pomarančovej šťavy.  
    Ďalšie inšpirácie