Vanilkové rožky sú jedným z najznámejších vianočných cukroviniek. Pôvodný recept pochádza z Rakúska, ale sú veľmi obľúbené na Slovensku, v Maďarsku, v Poľsku, v Českej republike a dokonca aj v Taliansku. V pôvodnom rakúskom recepte sa používajú zásadne mleté mandle, ale v Česku a na Slovensku sa najčastejšie používajú vlašské orechy.
Ingrediencie
- 250 g zmäknuté maslo
- 300 g hladká múka
- 1 ks vanilkový cukor
- 50 g práškový cukor
- 150 g mleté vlašské orechy
na obaľovanie
- 5 PL práškového cukru a 2 vanilkové cukry
Postup
- Rúru si predhrejeme na 175 °C a plech si vystelieme papierom na pečenie.
- Z masla, múky, z oboch cukrov a vlašských orechov vypracujeme hladké cesto. Takto vypracované cesto zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky aspoň na 30 minút.
- Stuhnuté cesto si rozdelíme na menšie kúsky ( 4-6 ks) a z každého kusu si vyvaľkáme dlhý valček, ktorý rozkrájame na rovnako dlhé kúsočky. Z nich vytvarujeme rožtek a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Môžeme si jeden kúsok ponechať ako vzor, aby sme mali všetky rožteky rovnako dlhé.
- Pečieme približne 10 minút, po dopečení necháme aspoň 10 minút chladnúť na plechu, aby sa rožteky pri manipulácii nerozpadli.
- Do mištičky si nasypeme práškový cukor a vanilkové cukry, poriadne premiešame a obaľujeme v ňom vychladnuté rožteky.