Mäkké a nadýchané gnocchi zo sladkých zemiakov a podávané s lahodnou hnedou maslovou omáčkou sú pôsobivým jedlom, ktoré vás určite očarí. Navyše je úplne jednoduché na prípravu.
Ingrediencie
- 450 g batatov
- 1 PL čerstvého tymiánu
- ⅓ hrnčeka strúhaného parmezánu
- ¼ ČL bieleho korenia
- 1 hrnček scedenej ricotty
- 1 žĺtok
- 300 g hladkej múky
- 115 g masla
- štipka soli
- 1 vetvička šalvie
- štipka korenia
- 1/2 hrnčeka olivového oleja
Postup
- Bataty niekoľkokrát poprepichujeme nožom a pečieme pri teplote 200 °C asi hodinu. Po dopečení necháme vychladnúť, odstránime šupku a vidličkou roztlačíme v miske.
- Ricottu scedíme v utierke alebo pomocou sitka a pridáme k roztlačeným batataom. Nasekáme si čerstvý tymian a primiešame ho spolu s parmezánom, bielym korením a žĺtkom k batatovej zmesi. Poriadne premiešame do hladka. Pridáme cca 250 g múky a zamiešame. Ak je cesto príliš riedke, pridáme ďalšiu múku.
- Cesto si dáme do vrecka, odrežeme špic na veľkosť otvoru cca 2 cm. Medzitým si privedieme do varu hrniec s osolenou vodou a vytláčame gnocchi požadovanej veľkosti. Varíme vo vriacej vode, kým nevyplávajú na povrch.
- V menšom hrnci rozohrejeme olivový olej a pridáme niekoľko lístkov šalvie. Asi po 2-4 sekundách prevrátime a prenesieme na papierovú utierku.
- Pridáme maslo do malého hrnca a za občasného miešania zahrievame na miernej teplote do zlatista. Halušky polejeme maslom, posypeme soľou, korením, parmezánom a opraženými lístkami šalvie.