Čerešne a čokoláda sú prirodzenými partnermi, vďaka ktorým sú akékoľvek koláče, či dezerty úžasné. Vyskúšajte tento rýchly a jednoduchý recept a vychutnajte si čerešňovo čokoládovú bábovku
Ingrediencie
- 230 g zmäknutého masla
- 300 g cukru
- 3 veľké vajcia
- 6 PL čerešňového likéru
- 6 PL vody
- 1 ČL mandľového extraktu
- 450 g hladkej múky
- 2 a 1/4 ČL sódy bikarbóny
- Štipka soli
- 360 g kyslej smotany
- 3/4 hrnčeka nakrájaných čerešní
- 3/4 hrnčeka nasekaných vlašských orechov
- 100 g horkej čokolády
Postup
- Vo veľkej mise vyšľaháme maslo s cukrom (cca 5-7 minút). Postupne zašľahávame vajcia, jedno po druhom. Pridáme čerešňový likér, vodu, mandľový extrakt a zašľaháme. Zmiešame múku, sódu bikarbónu, soľ, poriadne premiešame a postupne prisypávame do vaječnej zmesi striedavo s kyslou smotanou. Každú dávku poriadne zašľaháme.
- Cesto rozdelíme na polovicu do dvoch mís. Do jednej vareškou primiešame čerešne a vlašské orechy. Do druhej pridáme roztopenú horkú čokoládu a zamiešame.
- Formu na bábovku si vymastíme a vysypeme múkou. Najskôr nalejeme čokoládové cesto a navrch čerešňové cesto. ( Môžeme aj striedať vrstvy, polovicu tmavého cesta, polovicu bieleho, zvyšok tmavého a navrch zvyšok bieleho).
- Predhrejeme si rúru na 180 °C a pečieme, pokiaľ nebude špajdľa zapichnutá do stredu suchá (cca 60 – 75 minút). Po dopečení necháme 15 minút chladnúť vo forme, potom vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.