Klasický recept na francúzsku cibuľovú polievku s karamelizovanou cibuľou v chutnom vývare s toastovými krutónmi a rozpusteným syrom gruyere. Táto zdraví polievka je navyše vhodná aj pre vegánov a vegetariánov.
Ingrediencie na cibuľovú polievku
- 7 veľkých cibúľ
- 2 PL olivového oleja
- 2 PL masla
- 2 ČL múky
- soľ
- 1 PL čerstvého tymiánu
- 1, 5 l hovädzieho vývaru alebo zeleninového vývaru
- Mleté čierne korenie
- 2 bobkové listy
- 1/4 ČL sherry octu alebo červeného vínneho octu
- Jedna bageta
- Syr ( podľa chuti napr. Gruyere)
Postup prípravy cibuľovej polievky
- Predhrejeme si rúru na 180 °C. Cibuľu si ošúpeme a nakrájame na kolieska. V hrnci si rozohrejeme maslo a olivový olej na strednej teplote a pridáme cibuľu a soľ. Prikryjeme na 3 – 4 minúty, odokryjeme, premiešame a necháme variť cca 45 minút pričom každých 10 minút premiešame. V polovici varenia znížime teplotu.
- Kým sa cibuľa pečie, nakrájame bagetku na plátky a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, Potrieme olivovým olejom a osolíme. Pečieme 10 minút alebo do chrumkava z každej strany.
- Keď bude cibuľka hnedá pridáme tymián. Zvýšime teplotu a miešame 5 – 10 minút. Prisypeme múku a miešame ešte minútu. Prilejeme vývar, pridáme bobkové listy a korenie. Premiešame, privedieme do varu, potom znížime teplotu a varíme odokryté 10 – 15 minút.
- Pridáme ¼ lyžičky octu a dochutíme soľou alebo korením a odstránime bobkové listy.
- Servírujeme v polievkových miskách. Na vrch dáme 2 opečené bagetky a prikryjeme syrom. Vložíme do rúry, kým sa syr neroztopí. Ozdobíme tymianom a podávame.