Preskočiť na obsah

Najlepšia francúzska cibuľová polievka, rýchly recept

    Najlepšia francúzska cibuľová polievka - rýchly recept

    Klasický recept na francúzsku cibuľovú polievku s karamelizovanou cibuľou v chutnom vývare s toastovými krutónmi a rozpusteným syrom gruyere. Táto zdraví polievka je navyše vhodná aj pre vegánov a vegetariánov.

    [sc name=“reklama_1″ ][/sc]

    Ingrediencie na cibuľovú polievku

    • 7 veľkých cibúľ 
    • 2 PL olivového oleja 
    • 2 PL masla  
    • 2 ČL múky 
    • soľ 
    • 1 PL čerstvého tymiánu  
    • 1, 5 l  hovädzieho vývaru alebo zeleninového vývaru  
    • Mleté čierne korenie 
    • 2 bobkové listy 
    • 1/4 ČL sherry octu alebo červeného vínneho octu 
    • Jedna bageta 
    • Syr ( podľa chuti napr. Gruyere) 
    [sc name=“reklama_2″ ][/sc]

    Postup prípravy cibuľovej polievky

    1. Predhrejeme si rúru na 180 °C. Cibuľu si ošúpeme a nakrájame na kolieska. V hrnci si rozohrejeme maslo a olivový olej na strednej teplote a pridáme cibuľu  a soľ. Prikryjeme na 3 – 4 minúty, odokryjeme, premiešame a necháme variť cca 45 minút pričom každých 10 minút premiešame. V polovici varenia znížime teplotu. 
    2. Kým sa cibuľa pečie, nakrájame bagetku na plátky a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, Potrieme olivovým olejom a osolíme. Pečieme 10 minút alebo do chrumkava z každej strany. 
    3. Keď bude cibuľka hnedá pridáme tymián. Zvýšime teplotu a miešame 5 – 10 minút. Prisypeme múku a miešame ešte minútu. Prilejeme vývar, pridáme bobkové listy a korenie. Premiešame, privedieme do varu, potom znížime teplotu a varíme odokryté 10 – 15 minút. 
    4. Pridáme ¼ lyžičky octu a dochutíme soľou alebo korením a odstránime bobkové listy. 
    5. Servírujeme v polievkových miskách. Na vrch dáme 2 opečené bagetky a prikryjeme syrom. Vložíme do rúry, kým sa syr neroztopí.  Ozdobíme tymianom a podávame. 
    [sc name=“reklama_end“ ][/sc]
    Ďalšie inšpirácie