Úžasná citrónová bábovka, ktorou potešíte každú návštevu a na tanieri určite dlho nevydrží.
Ingrediencie
- 225 g zmäknutého masla
- 200 g cukru
- 6 veľkých vajec
- 5 PL citrónovej šťavy
- 1 PL strúhanej citrónovej kôry
- 1 ČL citrónového extraktu
- 300 g hladkej múky
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- Štipka soli
- 1 kyslá smotana
Poleva
- 60 g kyslej smotany
- 2 PL masla
- 1 – 2 PL práškového cukru
- 2 až 3 PL citrónovej šťavy
- 2 ČL strúhanej citrónovej kôry
Postup
- Predhrejeme si rúru na 180 °C.
- Vo väčšej mise si vyšľaháme maslo a cukor cca 6-7 minút. Potom postupne po jednom poriadne zašľahávame vajcia. Pridáme citrónovú šťavu, kôru a extrakt. V druhej miske si zmiešame suché ingrediencie: múku, sódu bikarbónu a soľ a postupne prisypávame do mokrej zmesi striedavo s kyslou smotanou. Šľaháme, kým sa zmes nespojí.
- Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a pečieme, kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde suchá, cca 55-60 minút. Po dopečení ju necháme chladnúť asi 10 minút v bábovkovej forme, potom ju vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
- V miske vyšľaháme kyslú smotanu a maslo do hladka. Postupne pridávame cukor a nakoniec pridáme citrónovú šťavu a kôru. Touto polevou polejeme vrch bábovky. Môžeme dozdobiť ešte strúhanou citrónovou kôrou.