Preskočiť na obsah

Citrónová bábovka s kyslou smotanou

    Nadýchaná a zdravá citrónová bábovka s kyslou smotanou - FIT recept

    Úžasná citrónová bábovka, ktorou potešíte každú návštevu a na tanieri určite dlho nevydrží.

    Ingrediencie

    • 225 g zmäknutého masla 
    • 200 g cukru 
    • 6 veľkých vajec 
    • 5 PL citrónovej šťavy 
    • 1 PL strúhanej citrónovej kôry 
    • 1 ČL citrónového extraktu 
    • 300 g hladkej múky 
    • 1/2 ČL sódy bikarbóny 
    • Štipka soli 
    • 1 kyslá smotana 

    Poleva 

    • 60 g kyslej smotany 
    • 2 PL masla 
    • 1 – 2 PL práškového cukru 
    • 2 až 3 PL citrónovej šťavy 
    • 2 ČL strúhanej citrónovej kôry 

    Postup

    1. Predhrejeme si rúru na 180 °C. 
    2. Vo väčšej mise si vyšľaháme maslo a cukor cca 6-7 minút. Potom postupne po jednom poriadne zašľahávame vajcia. Pridáme citrónovú šťavu, kôru a extrakt. V druhej miske si zmiešame suché ingrediencie: múku, sódu bikarbónu a soľ a postupne prisypávame do mokrej zmesi striedavo s kyslou smotanou. Šľaháme, kým sa zmes nespojí. 
    3. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a pečieme, kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde suchá, cca 55-60 minút. Po dopečení ju necháme chladnúť asi 10 minút v bábovkovej forme, potom ju vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. 
    4. V miske vyšľaháme kyslú smotanu a maslo do hladka. Postupne pridávame cukor a nakoniec pridáme citrónovú šťavu a kôru. Touto polevou polejeme vrch bábovky. Môžeme dozdobiť ešte strúhanou citrónovou kôrou. 
    Ďalšie inšpirácie