Niektoré dezerty dokážu oslniť nielen svojím vzhľadom, ale aj chuťou, ktorá sa doslova rozplýva na jazyku. Citrónové tartaletky s meringue patria presne medzi také dezerty. Sú ideálnou voľbou pre tých, ktorí majú radi sladkosti s nádychom sviežosti a ľahkosti. Krehké cesto, osviežujúci citrónový krém a nadýchaná bielková pena tvoria dokonalú kombináciu chutí, ktorú si zamilujete.
Citrónové tartaletky sú klasikou v mnohých cukrárňach po celom svete. Možno sa zdajú byť náročné na prípravu, no verte, že s týmto overeným receptom ich zvládnete aj vy – bez zbytočného stresu. Navyše, ich príprava môže byť skutočnou zábavou, ktorú si užijete sami alebo spolu s rodinou. Tvarovanie cesta, príprava hodvábneho citrónového krému a zdobenie bielkovou penou vám prinesie nielen skvelý výsledok, ale aj radosť z pečenia.
Na citrónových tartaletkách je úžasná ich všestrannosť. Sú perfektné na sviatočný stôl, narodeninové oslavy, rodinné stretnutia či ako sladká bodka po romantickej večeri. Ich svieža chuť vás prenesie do slnečných dní, aj keď ich pripravíte v zime. Zapekaný meringue dodáva dezertu nádych luxusu a špeciálnosti, ktorý ohúri každého hosťa.
V nasledujúcom recepte vás krok za krokom prevediem prípravou tohto elegantného dezertu. Pustite sa do pečenia a užite si radosť z toho, že si citrónové tartaletky s meringue pripravíte doma – tak, aby chutili ako z najlepšej cukrárne. 🍋🍰
Citrónové tartaletky recept
Ingrediencie
Na cesto
- 200 g hladkej múky
- 100 g studeného masla (nakrájaného na kocky)
- 50 g práškového cukru
- 1 vajce
- štipka soli
Na citrónový krém (lemon curd)
- 3 veľké vajcia
- 150 g kryštálového cukru
- 100 ml čerstvej citrónovej šťavy (cca 2-3 citróny)
- kôra z 2 bio citrónov (jemne nastrúhaná)
- 80 g masla (nakrájaného na kocky)
Na meringue (bielkovú penu)
- 3 bielky
- 150 g kryštálového cukru
- 1 ČL citrónovej šťavy (pomáha stabilizovať penu)
Postup
- Príprava cesta: Zmiešajte v mise múku, práškový cukor a štipku soli. Pridajte studené maslo a prstami alebo mixérom vymiešajte drobivú zmes. Pridajte vajce a vypracujte hladké cesto. Ak je príliš suché, pridajte 1 PL studenej vody. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.
- Pečenie košíčkov: Predhrejte rúru na 180 °C. Cesto vyvaľkajte na hrúbku 3-4 mm a vykrajujte kruhy podľa veľkosti formičiek na tartaletky. Formičky vyložte cestom, popichajte dno vidličkou a zakryte papierom na pečenie. Nasypte na papier fazuľu alebo ryžu na slepé pečenie. Pečte 10 minút, potom odstráňte fazuľu a papier a pečte ďalších 5-7 minút do zlatista. Nechajte vychladnúť.
- Príprava citrónového krému (lemon curd): Vo vodnom kúpeli zmiešajte vajcia, cukor, citrónovú šťavu a kôru. Neustále miešajte metličkou, kým zmes nezhustne (cca 8-10 minút). Odstavte z ohňa a postupne pridávajte maslo, ktoré sa v teplej zmesi rozpustí. Hotový citrónový krém preceďte cez sitko pre hladkú textúru a nechajte vychladnúť.
- Príprava meringue: Bielky vyšľahajte na stredne tuhý sneh. Postupne pridávajte cukor po lyžiciach a pokračujte v šľahaní, kým nevznikne lesklá, pevná pena. Pridajte citrónovú šťavu.
- Plnenie a zapekanie: Do vychladnutých košíčkov dajte citrónový krém. Na vrch pomocou cukrárskeho vrecka alebo lyžice naaranžujte meringue. Zapekajte pod grilom v rúre alebo pomocou flambovacej pištole, kým bielková pena nezíska zlatohnedé špičky.
Tipy
- Stabilizácia meringue: Ak chcete ešte stabilnejšiu penu, pridajte štipku krémového prášku alebo kukuričného škrobu.
- Príprava vopred: Cesto a lemon curd môžete pripraviť deň vopred a tartaletky naplniť až pred servírovaním.
- Pre extra chuť: Pridajte do krému vanilkový extrakt alebo pár kvapiek pomarančovej šťavy.
Citrónové tartaletky otázky a odpovede
Čo je citrónový krém (lemon curd)?
Citrónový krém (lemon curd) je hustý, hladký krém pripravený z čerstvej citrónovej šťavy, vajec, cukru a masla. Má intenzívnu sviežu chuť a krémovú konzistenciu, vďaka čomu je ideálny na plnenie tartaletiek, koláčov a dezertov.
Akú čokoládu alebo arómu môžem pridať do citrónového krému?
Do citrónového krému sa zvyčajne čokoláda nepridáva, aby neovplyvnila jeho sviežu chuť. Ak však chcete experimentovať, skúste pár kvapiek vanilkového extraktu alebo pomarančovej šťavy na zjemnenie kyslosti.
Dá sa citrónový krém pripraviť vopred?
Áno, citrónový krém môžete pripraviť až 3 dni vopred a skladovať ho v chladničke v uzatvárateľnej nádobe. Pred plnením tartaletiek ho jemne premiešajte.
Ako zabrániť zrazeniu citrónového krému?
Ak krém varíte na príliš vysokej teplote, môže sa zraziť. Varte ho pomaly na miernom ohni vo vodnom kúpeli a neustále miešajte metličkou, aby sa zabránilo tvorbe hrudiek. Ak sa krém aj napriek tomu zrazí, preceďte ho cez jemné sitko.
Môžem cesto na tartaletky pripraviť vopred?
Áno, cesto môžete pripraviť až 2 dni vopred a uchovať ho zabalené v potravinovej fólii v chladničke. Pred použitím ho nechajte 10 minút pri izbovej teplote, aby sa dalo lepšie rozvaľkať.
Ako docieliť lesklý a pevný meringue?
Použite izbovú teplotu bielkov a šľahajte ich na strednej rýchlosti, kým nezačnú tvoriť mäkké špičky. Potom postupne pridávajte cukor a šľahajte, kým sa nevytvoria pevné a lesklé špičky. Pridanie citrónovej šťavy alebo štipky soli pomôže stabilizovať penu.
Môžem namiesto citrónu použiť iné ovocie?
Áno, namiesto citrónov môžete použiť limetky, pomaranče alebo kombináciu citrusov na vytvorenie podobného krému. Limetkový krém (lime curd) je obľúbenou alternatívou.
Dá sa meringue pripraviť bez flambovacej pištole?
Áno, meringue môžete zapiecť v rúre pod grilom na pár minút. Dávajte pozor, aby sa nespálil – stačí, aby špičky získali zlatohnedú farbu.
Ako skladovať hotové tartaletky?
Hotové tartaletky s citrónovým krémom a meringue uchovávajte v chladničke. Najlepšie sú čerstvé, ale vydržia až 2 dni. Meringue však časom môže stratiť svoju pevnosť.
Ako servírovať tartaletky štýlovo?
Tartaletky servírujte na ozdobnom podnose alebo dezertnom tanieri. Môžete ich ozdobiť lístkami mäty, strúhanou citrónovou kôrou alebo jemným popraškom práškového cukru pre elegantný vzhľad.