Preskočiť na obsah

Čo presne je napodobenina krabieho mäsa a ako s ňou variť?

    Čo presne je napodobenina krabieho mäsa a ako s ňou variť?

    Myslíte si, že nekupujete napodobeninu krabieho mäsa? Ste si istí, že ste ho nikdy nejedli? Možno ste ho nejedli úmyselne, ale vzhľadom na jeho všadeprítomnosť je pravdepodobné, že sa vám dostalo na tanier, aj keď ste si to možno neuvedomili. Krabie rolky v sushi reštaurácii, lahodné krabie tyčinky v mrazničke a recept na krabiu polievku vášho priateľa pravdepodobne všetko obsahovalo napodobeninu krabieho mäsa.

    A hoci vás myšlienka na jedenie napodobeniny krabieho mäsa možno neoslovuje, nie je to taká umelina, ako si myslíte. Hoci to nie je úplná porcia krabieho mäsa, ale je to jedlo vyrobené z bežných rýb. Niektoré verzie dokonca obsahujú až 50 % skutočného krabieho extraktu, čo sťažuje rozlíšenie medzi skutočným mäsom a napodobeninou. Nie všetky napodobeniny krabieho mäsa obsahujú toľko skutočného krabieho extraktu, ale všetky rôzne značky na trhu zvyčajne obsahujú nejaký skutočný krabí extrakt. Niečo musí tomu krabiemu mäsu dodať jeho krabiu chuť.

    Okrem toho, jeho nižšia cena v porovnaní so skutočným krabím mäsom prináša morské jedlo na stôl pre tých, ktorí si nemôžu dovoliť skutočné krabie mäso, alebo ktorí jednoducho chcú ušetriť a zároveň si vychutnať chuť tohto populárneho kôrovca.

    Správny názov je surimi

    Napodobenina krabieho mäsa je v skutočnosti ryba pod iným menom a časom sa ukázalo, že je rovnako lahodná ako jej skutočný krabí náprotivok. V morskom priemysle sa nazýva „surimi“ a je to jednoducho kopa rybej pasty, ktorá sa tvaruje do podoby krabích tyčiniek a farbí sa na ružovo, aby vyzerala ako skutočný kôrovec, ktorého sa snažia napodobniť.

    Proces premeny surimi na napodobeninu krabieho mäsa spočíva v odstránení kostí a premytí, aby sa odstránili kúsky nechceného tuku a iné nejedlé časti, potom sa ryba naseká na pastu. Ako sme už spomínali, jediný skutočný krabí obsah v napodobenine pochádza z extraktu, ktorý dodáva napodobenine jeho krabiu chuť. Pomáha, že ryby, ktoré sa stávajú surimi pastou, majú jemnú chuť a vôňu, čo im umožňuje lepšie sa prispôsobiť novej úlohe krabieho mäsa vo vašich krabích tyčinkách.

    Japonskí kuchári ho vyrábajú už viac ako 900 rokov

    Keď Anthony Bourdain povedal vo svojej knihe „Kitchen Confidential“ ľuďom, aby si v pondelok neobjednávali špeciálne ryby , zdôraznil veľmi reálny problém, že ryby sa kazia skôr, ako ich profesionálni kuchári dokážu všetky uvariť a predať. Tento postup však predchádza Bourdainova o takmer tisíc rokov. Bolo to v Japonsku, kde japonskí kuchári premenili svoje zvyšky rýb na surimi pred približne 900 rokmi. Zatiaľ čo suroviny, z ktorých sa vtedy surimi vyrábalo, by dnes mohli byť považované za odpad, ale pre týchto kuchárov to bola pochúťka. Všetko, čo potrebovali, bolo trochu soli na namočenie rybích zvyškov. Po kúpaní v soli, títo starovekí japonskí kuchári rozdrvili ryby na gél a podávali ich na večeru.

    Niet divu, že japonský chemik prišiel na to, ako využiť konzervačné schopnosti cukru namiesto soli na výrobu prvej modernej verzie surimi. Moderný priemysel surimi sa týmto jedným vynálezom prehupol zo staroveku do moderného sveta. Zatiaľ čo stále patrí medzi veľké odvetvia v Japonsku, priemysel surimi – a napodobenina krabieho mäsa, ktorú produkuje – existuje po celom svete.

    Surimi sa používa v rôznych napodobeninách morských plodov

    Ako sa ukazuje, surimi je všadeprítomné. Ide o základ pre napodobeninu kraba v Subway sendviči s krabím mäsom. Ak ste niekedy jedli dobré chrumkavé rybie tyčinky alebo rybie koláčiky vo svojej obľúbenej reštaurácii, zažili ste flexibilitu surimi na vlastnej koži. A napodobeninu homára netreba zabudnúť. Správne – je to výsledok surimi, ktoré je vyrobené tak, aby vyzeralo a chutilo ako iný kôrovec okrem kraba.

    V Japonsku ho nájdete prakticky všade, v produktoch ako kamoboko (ružové a biele rybie koláče), hanpen (rybie štvorce) a chikuwa (trubičkové rybie produkty). Hoci sa na výrobu surimi, ktoré sa stáva napodobeninou krabieho mäsa, často používa pollock, potravinoví nadšenci môžu oceniť fakt, že sardinky sa v niektorých prípadoch tiež menia na surimi. Je tiež hodné spomenúť, že nie všetky surimi pochádzajú zo spracovaných rýb. Surimi znamená v japončine „mleté mäso“. Takže výlet do obchodu môže tiež zahŕňať produkty vyrobené z kuracieho surimi a iného mletého mäsa.

    Napodobenina krabieho mäsa je obvykle z pollocku

    Surimi, rybia pasta, z ktorej sa vyrába napodobenina kraba, obvykle pozostáva z pollocku, ale nie je obmedzená len na tento druh. Výrobcovia môžu použiť aj pacifické whiting na výrobu surimi. Tilapia a treska sa tiež občas používajú na tento účel. V Číne sa na výrobu surimi používa kapor. Dokonca aj sardinky, ktoré sú populárnym občerstvením, sa v Japonsku menia na surimi. Hoci sardinky nemajú takú výraznú rybiu chuť ako napríklad ančovičky, ich chuť je stále výrazne rybacia. Aby surimi fungovalo tak, ako má, ryby, z ktorých sa vyrába, musia mať jemnú chuť, aby chutili ako kôrovce a nie ako šupinaté ryby.

    Ryby, ktoré sa stávajú surimi, obvykle pochádzajú z rybích fariem. Mnohé z nich boli vybrané ako základ pre surimi, pretože majú menšiu hodnotu ako morské plody pre milovníkov rýb v porovnaní s inými druhmi rýb. Ich chov je ekonomickým spôsobom, ako využiť ryby, ktoré by inak neboli konzumované.

    Ako sa vyrába napodobenina krabieho mäsa?

    Predtým ako sa napodobenina kraba môže stať falošným krabom, ktorý jeho fanúšikovia milujú, rybie časti, z ktorých sa vyrába, musia prejsť pomerne dlhým procesom. Ryby sa najprv rozdrvia alebo rozmixujú na pastu. Táto zmes sa zohreje a nakoniec sa pasta tvaruje do produktu, ktorý vyzerá ako krabie mäso. Na udržanie všetkého pohromade výrobca pridáva spojivá. Cukor, vaječné bielky, zelenina alebo škrob sa môžu použiť na tento účel. Samozrejme, bez potravinárskeho farbiva, ktoré by mu dodalo jasne červenú alebo oranžovú farbu, by to vyzeralo len ako rybie koláče bez chrumkavej kôrky. Občas sa pridáva monosodium glutamát. Keď si ho kúpite v obchode, sú to tieto farby a tvary, ktoré ho robia podobným kôrovcom z vnútrobalenia.

    Prečo ľudia používajú napodobeninu krabieho mäsa?

    Rozpočtové obmedzenia robia z jedla ako krabie nohy tyčinky udalosť, ktorá sa vyskytuje menej často ako priemerná povodeň za 500 rokov – aspoň pre väčšinu ľudí. Ale napodobenina kraba prináša kôrovce v oveľa jednoduchšej forme späť na jedálny lístok pre tých, ktorí si nemôžu predstaviť život bez krabích koláčov alebo krabieho Alfredo.

    Ekonomicky je to životaschopnejšia možnosť pre tých s obmedzeným rozpočtom. Napodobenina kraba stojí približne tretinu ceny skutočného kraba.

    Ako variť s napodobeninou krabieho mäsa?

    Pre domácich kuchárov aj profesionálnych šéfkuchárov napodobenina kraba ponúka mnoho výhod. Je to ako majstrovský kľúč, ktorý pasuje do všetkých zámkov v dome, alebo presnejšie, krab, ktorý sa hodí do všetkých hrncov. Môže byť použitý v takmer každom druhu jedla s morskými plodmi, ktoré si vaše srdce želá. Keďže výrobca varí ryby počas spracovania napodobeniny kraba, najjednoduchší spôsob, ako ho jesť, je priamo z balenia, s trochou soli a korenia.

    Pre tých, ktorí chcú trochu viac šmrncu, je príprava jedla s krabím mäsom taká jednoduchá, ako nakrájanie zeleru, cibule, možno čiernych olív a pridanie ranch dressing alebo majonézy s trochou zelerovej soli pre jednoduchý morský šalát na chlieb alebo rožky. Na večierok môžete pripraviť horúci krabí dip s Worcesterskou omáčkou, smotanovým syrom a ďalšími prísadami, alebo chcete pripraviť krabí rangún s krabím mäsom a smotanovým syrom. Alebo nasledujte príklad svojho obľúbeného šéfkuchára alebo správcu obchodu a pridajte napodobeninu kraba do pikantných krabích sushi roliek alebo krabích ravioli. A nakoniec, keď začne fúkať zimný vietor a chcete len horúcu misku polievky alebo duseného mäsa, napodobenina kraba zahreje pridaním krabích chutí do rybacej polievky.

    Ďalšie inšpirácie