Cuketový hummus je lahodný a krémový dip s jemnou chuťou cukety. Je to vegánsky a bezlepkový recept, ktorý môže byť skvelou prílohou k rôznym jedlám. Tento hummus je vyrobený zo zmesi uvarených a rozmixovaných cukiet, cesnaku, sezamového semienka, olivového oleja, citrónovej šťavy a korení. Výsledkom je svieži a lahodný dip, ktorý je bohatý na vitamíny, minerály a vlákninu.
Cuketový hummus je veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu. Stačí cukety uvariť do mäkka, rozmixovať všetky ingrediencie do hladkej konzistencie a dochutiť podľa chuti. Môžete ho podávať s čerstvým pečivom, palacinkami, zeleninou alebo použiť ho ako náplň do sendvičov či tortíl.
Tento recept je vynikajúcim spôsobom, ako využiť sezónnu úrodu cukety a pridať do svojho jedálnička viac zdravých a vegánskych možností. Cuketový hummus je ideálny pre tých, ktorí preferujú rastlinnú stravu, ale aj pre tých, ktorí hľadajú nové a kreatívne spôsoby využitia cukety v kuchyni. Je to skvelá alternatíva k tradičným hummusom a poskytuje osviežujúcu chuť a textúru.
Vyskúšajte tento chutný a zdravý recept na cuketový hummus a užite si jeho krémovosť a bohatú chuť. Bude to skvelá príloha alebo dip, ktorý oživí váš jedálniček a prináša nové chute a kombinácie.
Ingrediencie
- 650 g cukety
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 30 ml citrónovej šťavy
- 85 g tahini pasty
- soľ
- ½ ČL mletej papriky
- Čerstvé bylinky- petržlenová vňať, mäta, bazalka
- Biely jogurt
Postup
Krájanie
Cuketu nakrájame na hrubšie pásiky, potrieme trochou olivového oleja a grilujeme na strednom ohni, kým nezuhoľnie a nezmäkne. Potom vložíme grilovanú cuketu do fólie, aby sa zaparila a zmäkla.
Mixovanie
Grilovanú cuketu vložíme spolu so zvyškom ingrediencií do kuchynského robota a rozmixujeme, kým nebude zmes relatívne hladká. Ochutnáme a dosolíme podľa chuti. Môžeme pridať aj údenú papriku pre zvýraznenie chuti. Pre väčšiu krémovosť pridáme pár lyžičiek jogurtu. Podávame pokvapkané olivovým olejom.
Čo je cuketový hummus?
Cuketový hummus je krémový dip, ktorý je vyrobený z cukety a ďalších základných ingrediencií, ako sú sezamové semienka, olivový olej, citrónová šťava a koreniny. Je to variácia tradičného hummusu, ktorý je zvyčajne pripravený z cícerových bôbov.
Aká je chuť cuketového hummusu?
Cuketový hummus má jemnú a sviežu chuť. Cuketa prispieva k jeho krémovosti a dodáva mu mierne sladkastú chuť. Sezamové semienka pridávajú ľahkú orechovú arómu a olivový olej dodáva bohatú chuť. Celkový dojem je svieži, lahodný a vyvážený.
Aké sú výhody cuketového hummusu?
Cuketový hummus je zdravá voľba, pretože cuketa je nízkokalorická zelenina bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály. Obsahuje tiež antioxidanty, ktoré sú prospešné pre zdravie. Cuketový hummus je tiež vhodný pre tých, ktorí preferujú vegánsku a bezlepkovú stravu.
Ako sa cuketový hummus pripravuje?
Pri príprave cuketového hummusu sa cuketa uvarte do mäkka, potom sa rozmixuje spolu so sezamovými semienkami, olivovým olejom, citrónovou šťavou, cesnakom a koreninami. Všetky ingrediencie sa mixujú do hladkej konzistencie a dochutia sa podľa chuti.
Aké sú možnosti podávania cuketového hummusu?
Cuketový hummus môže byť podávaný ako dip s čerstvou zeleninou, pečivom, palacinkami alebo tortíllami. Môže byť tiež použitý ako náplň do sendvičov alebo tortíl, alebo môže slúžiť ako príloha k jedlám.
Ako dlho môže byť cuketový hummus skladovaný?
Cuketový hummus môže byť skladovaný v chladničke v hermeticky uzatvorenej nádobe po dobu 3-5 dní. Pred konzumáciou je však dôležité skontrolovať stav a vôňu hummusu, aby ste zabezpečili jeho čerstvosť.