Preskočiť na obsah

Jednoduchý cuketový prívarok, FIT recept

    Jednoduchý cuketový prívarok, FIT recept

    Cuketový prívarok je skvelým spôsobom, ako využiť úrodu cukiet, ktoré často v lete dorastajú do veľkých rozmerov. Tento jednoduchý, ale výživný pokrm je obľúbený v mnohých európskych kuchyniach, najmä vo východnej Európe, kde sa často podáva ako príloha k mäsovým pokrmom, ale môže sa tiež konzumovať samostatne ako ľahké jedlo.

    Prívarok je základnou súčasťou mnohých kuchýň a existuje veľa variácií, ako ho pripraviť. Cuketový prívarok sa zvyčajne začína opražením cibule na panvici, kým nezosklovatie, potom sa pridajú nastrúhané alebo nasekané cukety a dusia sa, kým nezmäknú a nevypustia svoju šťavu. Niektoré recepty zahŕňajú pridanie zemiakov alebo paradajok pre zvýšenie objemu a výživy, kým iné môžu zahŕňať smotanu alebo mlieko na vytvorenie bohatších a krémových textúr.

    Cuketový prívarok sa môže dochutiť množstvom byliniek a korenín podľa chuti, ako je cesnak, petržlen, kôpor alebo bazalka. Niektoré verzie môžu tiež zahŕňať syr, ako je gouda alebo feta, ktorý sa pridáva na konci varenia pre extra chuť a textúru.

    Tento pokrm je nielen chutný a všestranný, ale je tiež nízko kalorický a plný výživových hodnôt, vrátane vitamínu C, draslíka a vlákniny. Je to skvelý spôsob, ako začleniť viac zeleniny do svojej stravy a využiť nadbytok cukiet počas letnej sezóny.

    [sc name=“reklama_1″ ][/sc]

    Ingrediencie na cuketový prívarok

    • 2 stredne veľké cukety
    • 2 stredne veľké cibule
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 2 polievkové lyžice olivového oleja
    • 150 ml smotany na varenie
    • soľ, mleté čierne korenie
    • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
    [sc name=“reklama_2″ ][/sc]

    Postup prípravy cuketového prívarku

    Krájanie

    Najprv si pripravte zeleninu. Cukety umyte, odkrojte končeky a pokrájajte na menšie kúsky. Cibule olúpte a nakrájajte na jemno. Cesnak olúpte a pretlačte.

    Restovanie

    Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Orestujte ju, až kým nebude sklovitá.

    Dusenie

    Potom pridajte do panvice pokrájanú cuketu a pretlačený cesnak. Všetko premiešajte a pokračujte v dusení na strednom ohni. Cuketa by mala byť dusená približne 10-15 minút, kým nebude mäkká.

    Varenie

    Keď je cuketa mäkká, pridajte smotanu na varenie. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa vlastnej chuti. Potom všetko premiešajte a nechajte prívarok ešte chvíľu povariť, aby sa všetky chute prepojili.

    Podávanie

    Hotový prívarok podávajte s čerstvým chlebom alebo ako prílohu k mäsu. Pred podávaním ho môžete posypať nasekanou petržlenovou vňaťou.

    [sc name=“reklama_3″ ][/sc]

    Videorecept na cuketový prívarok

    Najčastejšie otázky o cuketovom prívarku

    Čo je cuketový prívarok?

    Cuketový prívarok je tradičný pokrm v mnohých európskych kuchyniach, ktorý sa vyrába z cukiet, často s pridaním cibule, korenín a iných prísad podľa chuti.

    Ako sa pripravuje cuketový prívarok?

    Cuketový prívarok sa zvyčajne začína opražením cibule na panvici, kým nezosklovatí. Potom sa pridajú nastrúhané alebo nasekané cukety a dusia sa, kým nezmäknú a nevypustia svoju šťavu. Niekedy sa pridávajú ďalšie prísady, ako sú zemiaky, paradajky, smotana, mlieko alebo syr.

    S čím sa podáva cuketový prívarok?

    Cuketový prívarok sa často podáva ako príloha k mäsovým pokrmom, ale môže sa tiež konzumovať samostatne ako ľahké jedlo. Je tiež skvelým doplnkom k opekanému chlebu.

    Ako sa dochucuje cuketový prívarok?

    Cuketový prívarok sa môže dochutiť množstvom byliniek a korenín podľa chuti, ako je cesnak, petržlen, kôpor alebo bazalka. Niektoré verzie môžu tiež zahŕňať syr, ako je gouda alebo feta, ktorý sa pridáva na konci varenia pre extra chuť a textúru.

    Je cuketový prívarok zdravý?

    Áno, cuketový prívarok je nízko kalorický a plný výživových hodnôt, vrátane vitamínu C, draslíka a vlákniny. Je to skvelý spôsob, ako začleniť viac zeleniny do svojej stravy.

    Môžem pripraviť cuketový prívarok vopred?

    Cuketový prívarok je najlepší, keď je čerstvo uvarený, ale môže sa pripraviť vopred a uschovať v chladničke až 2 dni. Pred podávaním ho jednoducho znova zohrejte.

    Čo môžem urobiť s prebytočnými cuketami z mojej záhrady?

    Cuketový prívarok je skvelým riešením pre využitie prebytočných cukiet z vašej záhrady. Okrem toho môžete cukety použiť na prípravu šalátov, pečiva, smoothies, alebo ich jednoducho opekať na grile.

    [sc name=“reklama_end“ ][/sc]
    Ďalšie inšpirácie