Preskočiť na obsah

Domáce pečenie, recepty na októbrové sladké pochúťky

    Domáce pečenie, recepty na októbrové sladké pochúťky

    Keď listy začnú farbiť ulice do zlatista a vzduch sa naplní vôňou mokrej zeme, vieme, že október a domáce pečenie nám opäť zaklopal na dvere. Je to mesiac plný útulnosti, svetrov a samozrejme lahodných chutí v našich kuchyniach.

    Októbrové rána začínajú chladným obdobím, kedy nič nehreje viac ako doma upečený koláč alebo sladké pečivo. V dnešnom článku sa podelíme o niekoľko overených receptov na októbrové pochúťky, ktoré zahrejú telo i dušu.

    [sc name=“reklama_1″ ][/sc]

    Tekvicové muffiny s orechmi a čokoládou

    Október bez tekvíc si nemožno predstaviť. A čo tak spojiť túto výnimočnú zeleninu s neodolateľnými muffinami?

    Ingrediencie

    • 250 g tekvicového pyré
    • 200 g hladkej múky
    • 150 g cukru
    • 100 ml oleja
    • 2 vajcia
    • 1 ČL sódy bikarbóny
    • 50 g nasekaných orechov
    • 50 g čokoládových kúskov

    Postup

    V mise zmiešame všetky suché ingrediencie. V druhej mise zmiešame všetky mokré ingrediencie. Postupne pridávame suchú zmes do mokrej a dobre premiešame. Nakoniec vmiešame orechy a čokoládové kúsky. Cesto naplníme do formičiek a pečieme v predhriatej rúre na 180°C približne 25 minút.

    Rýchly Jablkový závin so škoricou a hrozienkami

    Jablká v októbri dosahujú svoj vrchol a je ich všade v hojnosti. Zmiešajte ich so škoricou a hrozienkami a vytvorte dokonalý jesenný dezert.

    Ingrediencie

    • 1 lístkové cesto
    • 4 stredne veľké jablká
    • 100g cukru
    • 2 ČL mletej škorice
    • 100g hrozienok

    Postup

    Jablká olúpeme, nastrúhame a zmiešame s cukrom, škoricou a hrozienkami. Lístkové cesto rozvaľkáme, natrieme rozpusteným maslom, a naložíme na neho jablkovú zmes. Závin zrolujeme a pečieme v predhriatej rúre na 180°C približne 35 minút.

    [sc name=“reklama_2″ ][/sc]

    Orieškové cookies s karamelom

    Október je ideálny čas na vytiahnutie orieškov z komory a vytvorenie jedinečných cookies, ktoré sú chrumkavé na povrchu a mäkké vo vnútri s karamelovým nádychom.

    Ingrediencie

    • 200g mletých orechov (vlašských alebo lieskovcov)
    • 150g cukru
    • 100g masla
    • 1 vajce
    • 200g hladkej múky
    • 1 ČL prášku do pečiva
    • 100g karamelových kúskov

    Postup

    Maslo zmiešame s cukrom do peny. Postupne pridáme vajce, mleté orechy a nakoniec pomaly pridávame zmiešanú múku s práškom do pečiva. Na záver vmiešame karamelové kúsky. Z cesta tvarujeme malé guľky, ktoré pokladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej na 180°C približne 12-15 minút alebo kým nie sú cookies zlatohnedé. Po vybratí z rúry ich necháme chvíľu vychladnúť na plechu, a potom ich preložíme na mriežku.

    Október s jeho sviežimi ránami a vôňou padajúcich lístkov, je ideálnym časom na experimentovanie v kuchyni a výrobu lahodných sladkých pochúťok. Už nie je tak teplo, aby sme sa vyhýbali zapnutiu rúry a výrobky sezóny, ako sú jablká a orechy, nám dávajú nespočetné možnosti na experimenty. Vyskúšajte tieto overené recepty a užite si radostné chvíle strávené pečením a následným maškrtením s rodinou a priateľmi. Uvidíte, že októbrové chuťovky si zamilujete rovnako ako my!

    [sc name=“reklama_3″ ][/sc]

    Najčastejšie otázky o receptoch na októbrové sladké pochúťky

    Prečo sú recepty prispôsobené októbru?

    Recepty sú prispôsobené sezónnym surovinám a ingredienciám, ktoré sú v októbri typické a najchutnejšie, ako napríklad jablká.

    Mohol by som namiesto hladkej múky použiť celozrnnú alebo inú alternatívu?

    Áno, v mnohých receptoch je možné použiť celozrnnú múku alebo inú alternatívu, avšak výsledok môže byť trochu odlišný v chuti a konzistencii.

    Koľko porcií získam z uvedených receptov?

    Z väčšiny uvedených receptov získate 8-12 porcií, v závislosti od veľkosti porcií.

    Ako dlho môžem uchovávať tieto domáce pečené koláčiky?

    Väčšinu z nich môžete uchovávať v chladničke alebo v uzavretej nádobe pri izbovej teplote 3-5 dní. Niektoré môžete aj zamraziť a konzumovať neskôr.

    Môžem použiť iné ovocie namiesto jabĺk?

    Áno, mnohé z receptov sú dostatočne flexibilné na to, aby ste mohli prispôsobiť ingrediencie podľa toho, čo máte doma. Avšak, vždy majte na pamäti, že zmena ingrediencií môže mierne ovplyvniť výsledok.

    Mám alergiu na orechy. Môžem ich vynechať z receptu alebo nahradiť niečím iným?

    Určite áno, ak máte alergiu, orechy môžete úplne vynechať alebo nahradiť napríklad semienkami alebo sušeným ovocím.

    Môžem recepty upraviť podľa vlastného vkusu?

    Samozrejme! Najlepšie na domácom pečení je, že môžete prispôsobiť recepty podľa vlastných preferencií. Môžete pridávať, meniť alebo odstraňovať ingrediencie podľa toho, čo máte radi.

    [sc name=“reklama_end“ ][/sc]
    Ďalšie inšpirácie