Preskočiť na obsah

Extrémne počasie na Slovensku: Jarmoky a trhy sa rušia. Spravte si jarmok doma s týmito overenými receptami

    Extrémne počasie: Jarmoky a trhy sa rušia. Spravte si jarmok doma s týmito overenými receptami

    Dnešné extrémne počasie má pretrvávať aj celý víkend, preto sa mnohé obľúbené jarmoky a trhy yrušili. Pre mnohých z nás sú tieto podujatia miestom, kde si môžeme vychutnať tradičné jedlá, ktoré sú pre jarmočné stánky typické. Ak ste sa tešili na cigánsku, domáce lokše alebo zemiakovú placku, nezúfajte! Prinášame vám tip, ako si môžete vytvoriť jarmok doma, priamo vo vašej kuchyni.

    Stačí nasledovať naše recepty na tradičné jarmočné jedlá, ktoré zvládnete pripraviť v pohodlí domova. Pripravte si obľúbené pochúťky, vytvorte príjemnú atmosféru a vychutnajte si dobroty, ktoré by ste inak ochutnali na jarmoku.

    Cigánska pečienka s opečenou cibuľkou v žemli

    Jedným z najobľúbenejších jedál na jarmokoch je určite cigánska. Tento jednoduchý, ale neuveriteľne chutný pokrm si môžete pripraviť doma podľa nášho receptu.

    Ingrediencie

    • 2 ks kuracie alebo bravčové mäsko (na osobu)
    • 2 veľké žemle
    • 2 cibule (nakrájané na krúžky)
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1 lyžica horčice
    • Soľ a čierne korenie podľa chuti
    • Olej na opečenie

    Postup

    1. Mäso naklepte, osoľte, okoreňte a nechajte chvíľu odležať. Medzitým na panvici opečte nakrájanú cibuľu dozlatista.
    2. Na rozpálenej panvici opečte mäso z oboch strán, kým nezíska zlatistú farbu. Potom pridajte trochu cesnaku a horčice na zvýraznenie chuti.
    3. Žemle nakrájajte a zľahka opečte na panvici alebo v rúre. Do žemle vložte upečené mäso, pridajte opečenú cibuľku a podávajte.

    Domáca lokša mastená kačacou masťou

    Lokše sú neodmysliteľnou súčasťou slovenských jarmokov. Jednoduché, ale lahodné jedlo, ktoré si doma zvládnete bez problémov pripraviť.

    Ingrediencie

    • 1 kg zemiakov
    • 300 g hladkej múky
    • 1 lyžička soli
    • 3-4 lyžice kačacej masti (na potretie)

    Postup

    1. Uvarte zemiaky v šupke a nechajte ich úplne vychladnúť. Potom ich ošúpte a nastrúhajte.
    2. Zemiaky zmiešajte s múkou a soľou, kým nevznikne hladké cesto.
    3. Cesto vyvaľkajte na tenké placky. Každú placku pečte na suchej panvici z oboch strán, kým nezíska zlatistú farbu.
    4. Upečené lokše natrite kačacou masťou a podávajte teplé.

    Domáca lokša plnená trhaným mäsom a dusenou červenou kapustou

    Lokše môžete plniť rôznymi pochúťkami. Jedným z našich obľúbených receptov je kombinácia trhaného mäsa a dusenej červenej kapusty, čo je typická kombinácia pre mnohé sviatočné pokrmy.

    Ingrediencie na plnku

    • 400 g bravčového pleca (na trhané mäso)
    • 1 hlávka červenej kapusty
    • 2 lyžice octu
    • 1 lyžica cukru
    • Soľ a korenie podľa chuti

    Postup

    1. Bravčové plece opečte na panvici, dochuťte soľou, korením a pridajte trochu vody. Pomaly duste, kým mäso nie je mäkké a nedá sa ľahko „trhať“ vidličkou.
    2. Červenú kapustu nakrájajte na tenké pásiky, osmažte na oleji a pridajte ocot, cukor a soľ. Pomalým dusením pripravte jemnú kapustu.
    3. Upečené lokše naplňte trhaným mäsom a dusenou kapustou.

    Domáca lokša plnená kačacou pečeňou

    Pre milovníkov luxusnejších jedál je tu recept na lokše plnené kačacou pečeňou. Tento tradičný slovenský pokrm môžete podávať pri zvláštnych príležitostiach, no je ideálny aj ako jarmočná pochúťka.

    Ingrediencie

    • 300 g kačacej pečene
    • 1 lyžica masla
    • Soľ a korenie podľa chuti
    • 2-3 lokše na plnenie

    Postup

    1. Kačaciu pečeň očistite a nakrájajte na menšie kúsky.
    2. Opečte ju na masle, pridajte korenie a krátko pred vypnutím aj soľ. Pečeň by mala byť jemná a krémová.
    3. Plnené lokše podávajte s čerstvou petržlenovou vňaťou.

    Domáca zemiaková placka

    Na jarmokoch nemôže chýbať zemiaková placka, ktorá je chrumkavá zvonku a mäkká zvnútra. Tento recept vám ukáže, ako si ju pripraviť v domácom prostredí.

    Ingrediencie

    • 1 kg zemiakov
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 2 vajcia
    • 100 g hladkej múky
    • Soľ a korenie
    • Olej na smaženie

    Postup

    1. Zemiaky ošúpte a nastrúhajte na jemno. Pridajte pretlačený cesnak, vajcia, múku, soľ a korenie a premiešajte.
    2. Na panvici rozohrejte olej a pomocou lyžice tvorte placky. Smažte ich dozlatista z oboch strán.
    3. Podávajte teplé s kyslou smotanou alebo ako prílohu k mäsovým jedlám.

    Double hranolky (batátové a klasické)

    Jednoduchý, ale veľmi obľúbený pokrm, ktorý si často doprajeme na jarmokoch, sú dvojité hranolky. Kombinácia batátových a klasických hranoliek prináša rôznorodé chute, ktoré si môžete pripraviť aj doma.

    Ingrediencie

    • 2 veľké bataty
    • 4 zemiaky
    • Soľ a korenie
    • Olej na smaženie

    Postup

    1. Zemiaky a bataty ošúpte a nakrájajte na hranolky. Vložte ich do studenej vody a nechajte ich odležať aspoň 30 minút.
    2. Na rozohriatom oleji hranolky smažte dozlatista. Hotové hranolky osoľte a podávajte.

    Domáce langoše

    Langoše patria medzi najobľúbenejšie pochúťky na trhoch a jarmokoch. Mäkké, nadýchané a ideálne s cesnakom, kyslou smotanou a syrom. Pripravte si doma lahodné langoše podľa tohto osvedčeného receptu.

    Ingrediencie

    • 500 g hladkej múky
    • 300 ml mlieka
    • 25 g čerstvého droždia (alebo 1 sáčok sušeného)
    • 1 lyžička soli
    • 1 lyžička cukru
    • Olej na vyprážanie
    • Cesnak, kyslá smotana a strúhaný syr na servírovanie

    Postup

    1. V troche vlažného mlieka rozpustite droždie a cukor, nechajte vyjsť kvások.
    2. Do múky pridajte soľ a vylejte kvások. Postupne prilievajte zvyšné mlieko a vypracujte hladké cesto.
    3. Cesto nechajte prikryté kysnúť asi 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
    4. Z vykysnutého cesta odoberajte kúsky a rukami vytvarujte placky.
    5. V hlbokej panvici rozohrejte olej a langoše vyprážajte z oboch strán dozlatista.
    6. Hotové langoše potrite cesnakom, podávajte s kyslou smotanou a strúhaným syrom.

    Tradičný trdelník

    Jarmočné pochutiny môžete zavŕšiť sladkou bodkou. Trdelník je ďalšou ikonickou pochúťkou, ktorá nesmie chýbať na žiadnom jarmoku. Tento voňavý, chrumkavý dezert môžete jednoducho pripraviť doma, aj keď nemáte tradičný stojan na trdelník.

    Ingrediencie

    • 500 g hladkej múky
    • 2 vajcia
    • 250 ml mlieka
    • 50 g masla (roztopeného)
    • 100 g cukru
    • 25 g čerstvého droždia (alebo 1 sáčok sušeného)
    • Štipka soli
    • Mletá škorica a cukor na obalenie
    • Olej na potretie

    Postup

    1. V troche vlažného mlieka rozpustite droždie a cukor, nechajte kvások vzísť.
    2. Do múky pridajte vajcia, roztopené maslo, soľ a kvások. Vymiešajte cesto, ktoré nechajte kysnúť približne 1 hodinu.
    3. Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na tenký plát a narežte ho na pruhy široké asi 2 cm.
    4. Cesto omotajte okolo sklených zaváraninových pohárov a natrite olejom.
    5. Trdelníky pečte v rúre na 180 °C asi 15-20 minút, kým nie sú zlatisté a chrumkavé. Po vytiahnutí ich ešte horúce obaľte v cukre so škoricou.

    Aj keď vám počasie nemusí dovoliť navštíviť tradičné jarmoky a trhy, môžete si pripraviť svoj domáci jarmok a vychutnať si typické jarmočné jedlá. Veríme, že s našimi receptami si pripravíte nezabudnuteľnú domácu atmosféru a užijete si chute, ktoré k jarmokom neodmysliteľne patria. Nechajte sa inšpirovať a vytvorte si vlastný jarmok priamo v kuchyni!

    Ďalšie inšpirácie