Figy, ovocie s hlbokými historickými koreňmi, ktoré sú považované za jedny z najstarších kultúrnych plodín sveta, sa už tisícročia tešia obľube v mnohých kuchyniach po celom svete. Už v starovekom Egypte a Ríme boli figy cenené pre svoju sladkosť a výživnú hodnotu. Dnes si ich môžeme vychutnať vo všetkých kútoch sveta, a to nielen v sladkých dezertoch a marmeládach, ale aj ako zaujímavú a prekvapivú súčasť slaných jedál.
Pre mnoho ľudí sú figy spojené hlavne so sladkými pokrmami. Ich prirodzená sladkosť a šťavnatá textúra ich robí ideálnymi pre rôzne koláče, džemy, či sušené pochúťky. Avšak, menej známe je ich využitie v slanej kuchyni, kde môžu figy prekvapiť svojou schopnosťou harmonizovať s rôznymi zložkami a vytvoriť tak jedinečné a chutné kombinácie.
V slaných jedlách figy pridávajú hĺbku a komplexnosť chuti, ktorá môže povýšiť bežné jedlo na gurmánsky zážitok. Ich sladkosť dokáže vyvážiť slané a pikantné prvky, čo ich robí ideálnymi pre kombinácie s rôznymi syrmi, mäsom, či zeleninou.
Od klasických predjedál, cez hlavné jedlá až po netradičné šaláty a omáčky, figy môžu byť všadeprítomným prvkom, ktorý dodáva jedlám nielen chuť, ale aj estetický vzhľad. Ich prítomnosť v slaných jedlách je často prekvapivá, ale vždy príjemná a osviežujúca. V nasledujúcich receptoch objavíte, ako jednoducho a efektívne môžete figy zakomponovať do vašich každodenných jedál a objaviť tak nové dimenzie chutí.
Pozývame vás na kulinársku cestu, kde sa figy stanú hlavným hrdinom slaných receptov. Preskúmame tradičné aj moderné spôsoby, ako ich kombinovať so syrom, mäsom, cestovinami a ďalšími ingredienciami, aby sme vytvorili jedlá plné prekvapení a chutí. Pripravte sa na to, že objavíte nové a nečakané spôsoby, ako figy obohatia vašu kuchyňu a potešia vaše chuťové poháriky.
Figy, tieto malé ovocné poklady, sú často spájané s dezertmi a sladkými pokrmami. Ich bohatá, medová sladkosť a jemná textúra ich robí ideálnymi pre rôzne sladké recepty. Avšak, figy majú obrovský potenciál aj v slanej kuchyni, kde môžu pridať hlbokú, zložitú chuť a elegantný nádych.
Figy a syry: Klasická kombinácia
Jednou z najznámejších slaných kombinácií s figami je spojenie s rôznymi druhmi syra. Sladkosť fíg dokonale kontrastuje so slanosťou a krémovosťou syra, čím vytvára harmonický a vyvážený zážitok.
Figy a gorgonzola na hriankach
Ingrediencie
- Čerstvé figy
- Plátky bagety alebo ciabatty
- Gorgonzola
- Med
- Čerstvý tymián
Postup
- Rozohrejte rúru na 180°C.
- Nakrájajte bagetu na tenké plátky a jemne ich opečte v rúre, kým nebudú chrumkavé.
- Na každú hrianku položte plátok gorgonzoly a vráťte do rúry na pár minút, aby sa syr roztopil.
- Medzitým nakrájajte figy na štvrťky.
- Vyberte hrianky z rúry, na každú dajte kúsok figy, pokvapkajte medom a ozdobte čerstvým tymiánom.
Táto kombinácia je ideálna ako predjedlo alebo ľahký snack na večierky.
Figy v šalátoch
Figy môžu byť tiež úžasným prídavkom do šalátov, kde dodajú sladkú, šťavnatú kontrastnú chuť k rôznym zložkám.
Šalát s figami a prosciuttom
Ingrediencie
- Čerstvé rukolové listy
- Čerstvé figy
- Plátky prosciutta
- Parmezánové hobliny
- Balsamico ocot
- Extra panenský olivový olej
- Soľ a čierne korenie
Postup
- Rukolu umyte a osušte.
- Figy nakrájajte na štvrťky.
- Na tanier rozložte rukolu, figy a plátky prosciutta.
- Posypte parmezánovými hoblinami.
- Pokvapkajte balsamico octom a olivovým olejom, dochuťte soľou a čiernym korením.
Tento šalát je ľahký, svieži a plný zaujímavých chutí, ktoré sa navzájom skvele dopĺňajú.
Figy v omáčkach
Figy môžu byť tiež vynikajúcou základnou zložkou pre rôzne omáčky, ktoré môžu doplniť mäso, hydinu alebo ryby.
Figová omáčka k pečenému kačaciemu prsiu
Ingrediencie
- Kačacie prsia
- Čerstvé figy
- Červené víno
- Kurací vývar
- Balzamický ocot
- Med
- Soľ a čierne korenie
Postup
- Kačacie prsia osolíme a okoreníme, potom ich opečieme na panvici kožou nadol, kým koža nie je chrumkavá. Otočíme a dopečieme.
- Vyberieme prsia z panvice a necháme odpočinúť.
- Do tej istej panvice pridáme nakrájané figy, krátko opečieme a pridáme červené víno, kurací vývar, balzamický ocot a med.
- Zmes varíme, kým sa nezredukuje na omáčku.
- Omáčku podávame s nakrájanými kačacími prsiami.
Figová omáčka dodá kačaciemu mäsu jemnú sladkosť a hĺbku chuti.
Figy a mäso
Figy sú skvelým doplnkom k rôznym druhom mäsa, kde ich sladkosť vyvažuje slanosť a umami chuť.
Bravčové medailónky s figami
Ingrediencie
- Bravčové medailónky
- Čerstvé figy
- Červené víno
- Kurací vývar
- Rozmarín
- Cesnak
- Olivový olej
- Soľ a čierne korenie
Postup
- Bravčové medailónky osolíme a okoreníme.
- Na panvici rozohrejeme olivový olej a opečieme medailónky z oboch strán do zlatista. Vyberieme ich z panvice a necháme odpočinúť.
- Do panvice pridáme nakrájané figy, cesnak a rozmarín, krátko opečieme.
- Pridáme červené víno a kurací vývar, a varíme, kým sa omáčka nezredukuje.
- Medailónky vrátime do panvice, aby sa prehriali a nasiakli omáčkou.
Bravčové medailónky s figovou omáčkou sú skvelým jedlom na špeciálne príležitosti.
Figy a cestoviny
Figy môžu byť prekvapivým a chutným doplnkom aj do cestovín, kde dodajú jemnú sladkosť a zaujímavú textúru.
Penne s figami a špenátom
Ingrediencie
- Penne cestoviny
- Čerstvé figy
- Baby špenát
- Parmezán
- Smotana
- Cesnak
- Olivový olej
- Soľ a čierne korenie
Postup
- Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale.
- Na panvici rozohrejeme olivový olej a krátko opečieme cesnak.
- Pridáme figy nakrájané na štvrťky a baby špenát, krátko podusíme.
- Pridáme uvarené cestoviny a smotanu, a dobre premiešame.
- Podávame s nastrúhaným parmezánom, dochutíme soľou a čiernym korením.
Tento jednoduchý, ale chutný recept je skvelou ukážkou, ako môžu figy obohatiť aj bežné jedlá.
Figy sú úžasným a všestranným ovocím, ktoré môže pridať nový rozmer a chuť mnohým slaným jedlám. Od predjedál, cez hlavné jedlá až po šaláty a omáčky, figy prinášajú sladký kontrast, ktorý dokonale dopĺňa slané zložky. Skúste tieto prekvapujúce kombinácie a objavte, ako môžu figy oživiť vašu kuchyňu a potešiť vaše chuťové poháriky.