Klasické francúzske madlenky, známe tiež ako „madeleines,“ sú ikonickým dezertom pochádzajúcim z Francúzska. Tieto malé koláčiky majú charakteristický tvar, ktorý pripomína mušličky, a sú obľúbené pre svoju jemnú textúru a delikátnu chuť. Madlenky sú nielen výborným dezertom, ale aj symbolom francúzskej kuchyne a národného pokladu.
Recept na klasické francúzske madlenky zahŕňa jednoduché zložky, vrátane múky, cukru, vajec, masla, prášku do pečiva, vanilkového extraktu a citrónovej kôry. Tieto zložky sa spájajú, aby vytvorili cesto s charakteristickou chuťou a textúrou.
Klasické francúzske madlenky majú jemnú, vláčnu textúru a bohatú chuť masla. Príchuť vanilky a citrónovej kôry pridáva do koláčikov ďalšie vrstvy chuti, ktoré sú osviežujúce a delikátne. Ich chuť je ideálna pre milovníkov dezertov s ľahšou a jemnou štriktúrou.
Hoci klasické madlenky sú veľmi obľúbené, existujú rôzne variácie tohto receptu. Niektoré recepty pridávajú orechy, čokoládu, maliny alebo iné prísady, aby pridali madlenkám nové chute a textúry.
Madlenky sú vhodné na rôzne príležitosti, vrátane sviatkov, osláv alebo len tak na bežný deň ku káve či čaju. Sú tiež obľúbeným dezertom v čase Vianoc a iných špeciálnych udalostí vo Francúzsku.
Klasické francúzske madlenky sú jednoduchým, ale elegantným dezertom s bohatou chuťou masla a jemnou príchuťou vanilky a citrónovej kôry. Ich charakteristický tvar a textúra ich robia jedným z najpopulárnejších dezertov vo Francúzsku a na celom svete. Madlenky sú príkladom jednoduchosti, ktorá môže vytvoriť nesmierne lahodný dezert, ktorý je ideálny na vychutnávanie v dobrej spoločnosti.
Ingrediencie
- 140 g masla
- 2 vajcia
- 100 g kryštálového cukru
- 3 PL hnedého cukru
- 2 ČL vanilkového extraktu
- Štipka soli
- 155 g hladkej múky alebo mandľovej múky
- 2 ČL strúhanej citrónovej kôry
- Maslo na vymazanie formičiek
Postup
Príprava na pečenie
Rúru si predhrejeme na 190 °C, formičky na madlenky si vymažeme maslom.
Rozpustenie masla
Maslo si necháme na miernom ohni rozpustiť.
Šľahanie
V mise si vyšľaháme vajcia, kryštálový a hnedý cukor, vanilkový extrakt a soľ.
Miešanie cesta
Do zmesi postupne prisypávame múku a po každom nasypaní dôkladne premiešame. Prilejeme rozpustené maslo a citrónovú kôru. Jemne premiešame.
Pečenie
Polievkovou lyžicou alebo cukrárskym vreckom naplníme formičky a pečieme asi 10 minút, kým nebudú zvrchu zlatisté. Po dopečení necháme vychladnúť na mriežke, vychladnuté madlenky môžeme posypať cukrom alebo namočiť do rozpustenej čokolády.
Čo sú klasické francúzske madlenky?
Klasické francúzske madlenky sú malé jemné koláčiky s charakteristickým tvarom mušličky a jemnou chuťou masla, vanilky a citrónovej kôry. Sú tradičným dezertom pochádzajúcim z Francúzska.
Aké sú varianty klasických madleniek?
Existuje mnoho variantov madleniek, do ktorých sa pridávajú rôzne ingrediencie, ako sú orechy, čokoláda, maliny alebo iné ovocie, pre rozmanitosť chutí a textúr.
Ako dlho sa madlenky dajú skladovať?
Klasické madlenky sa dajú skladovať v uzavretej nádobe pri izbovej teplote po dobu približne 3-5 dní. Môžete ich tiež zmraziť na dlhodobejšie skladovanie.
Ako dosiahnem charakteristický tvar madleniek?
Tvar madleniek sa získava vďaka formám na madlenky, ktoré si môžete kúpiť v ktoromkoľvek obchode s cukrárskymi potrebami.
Môžem pridať ďalšie ingrediencie, ako je káva alebo ďalšie ovocie?
Áno, môžete experimentovať s rôznymi prísadami, aby ste pridali nové chute a textúry do madleniek. Niektoré recepty pridávajú kávový extrakt alebo iné ovocie.