Výdatná, jednoduchá a mimoriadne lahodná. Aj tak by sa dala opísať grécka citrónová kuracia polievka, ktorá je dokonalým jedlom na chladný zimný deň! Kotosoupa Avgolemono je klasická grécka polievka vyrobená z ryže, kuracieho mäsa, ktoré sa uvarí do mäkka a dochutí sa lahodnou vajcovo-citrónovou omáčkou, ktorá sa pridáva do kuracieho vývaru.
Ingrediencie
- 1kg kura
- 1 červená cibuľa
- 1,2 l vody
- 150 – 200 g krátkozrnnej ryže (Arborio)
- 2 veľké vajcia
- šťava z 1 citróna
- 2 mrkvy
- soľ
- čierne mleté korenie
Postup
- Do hlbokého hrnca vložíme celé kura a zatlačíme ho rukami na dno. Pridáme celú cibuľu, mrkvu, zalejeme vodou, tak aby bolo kura celé ponorené a okoreníme. Privedieme do varu, stíšime na mierny plameň a varíme cca 1 hodinu a 15 minút.
- Počas varenia odstraňujeme bielu penu a podľa potreby dolievame vodu. Varíme dokiaľ sa mäso nezačne oddeľovať od kosti.
- Medzitým si prepláchneme ryžu, vložíme do misky, zalejeme vodou aby bola celá ponorená a necháme odstáť 30 min. Ryžu scedíme a odstavíme.
- Z vývaru vyberieme kura, do nového hrnca precedíme vývar (malo by nám zostať cca 1 liter vývaru), pridáme ryžu, soľ, korenie a varíme kým nebude ryža uvarená. Medzitým si z kuraťa odstránime kožu a mäsko si nakrájame na menšie kúsky.
- Do misky si rozbijeme dve vajcia a šľaháme do peny. Pridáme citrónovú šťavu a znova šľaháme. Pridáme do misy naberačku horúcej polievky a rýchlo šľaháme. Pridáme ešte jednu naberačku a opäť šľaháme, aby sa vajíčka postupne zohriali a uvarili domäkka.
- Vaječnú zmes nalejeme za stáleho miešania späť do hrnca, aby sa nám vajíčka nezrazili. Potom zakryjeme pokrievkou a odstavíme na 3-4 minúty.
- Servírujeme v polievkovej miske, navrch dáme mäsko a dokoreníme a dosolíme.