Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny a obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny, čo ju robí zdravým doplnkom stravy.
Grilovaná špargľa je vynikajúca ako príloha k mäsu, rybe alebo kuracím mäsu. Môžete ju tiež pridať do šalátov, sendvičov alebo ju podávať s omáčkou na báze citrónu alebo byliniek pre ešte väčší chuťový zážitok.
Ak hľadáte zdravú, chutnú a ľahkú možnosť pre letné grilovanie, grilovaná špargľa je skvelou voľbou. Užite si jej sviežu chuť a vychutnajte si letné počasie pri grilovaní tejto vynikajúcej zeleniny.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na grilovanú špargľu
- 450 g špargle
- 1 PL olivového oleja
- soľ
- mleté čierne korenie
- citrón
Postup prípravy grilovanej špargli
Príprava grilu
Rozohrejeme si gril.
Príprava šparglí
Zo šparglí odrežeme drevnaté konce a takto pripravenú špargľu vložíme do misy. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Poriadne premiešame rukami, aby sa všetka špargľa obalila.
Grilovanie
Špargľu položíme na grilovaciu mriežku kolmo na tyče. Grilujeme asi 6 – 10 minút, alebo kým nie je mäkká a jemne chrumkavá.
Podávanie
Odoberieme z grilu a pokvapkáme citrónom.
Videorecept na grilovanú špargľu
Najčastejšie otázky o grilovanej špagli
Ako vybrať správnu špargľu pre grilovanie?
Pri výbere špargle pre grilovanie je dôležité venovať pozornosť niekoľkým faktorom. Vyberte si špargľu s pevnými a sviežimi stonkami. Koniec špargle by mal byť pevný a mierne vlhký, nie suchý a suchý. Dôležité je tiež vybrať špargľu rovnomernej hrúbky, aby sa jednotlivo grilovala rovnomerne.
Ako dlho treba grilovať špargľu?
Doba grilovania špargle sa môže líšiť v závislosti od hrúbky špargle a teploty grilu. Všeobecne platí, že špargľu treba grilovať asi 5 až 7 minút. Obracajte špargľu na polovici času grilovania, aby sa rovnomerne opekla. Špargle by mali zostať pevné, ale zarumeneť vonkajšiu vrstvu.
Aké sú možnosti podávania grilovanej špargle?
Grilovaná špargľa je vynikajúca ako príloha k rôznym jedlám. Môžete ju podávať samotnú ako zdravú pochúťku alebo ju pridať do šalátov pre pestrosť a textúru. Šparglu môžete tiež použiť ako ingredienciu do sendvičov, wrapov alebo ju podávať s rôznymi omáčkami, ako napríklad citrónovým dresingom alebo bylinkovou omáčkou. Možností je mnoho, takže si môžete vytvoriť vlastnú kombináciu, ktorá vám najviac chutí.
Aké výhody má grilovanie špargle?
Grilovanie špargle má niekoľko výhod. Po prvé, grilovanie dodáva špargli jedinečnú chuť a arómu, ktoré sa nedajú dosiahnuť inými spôsobmi prípravy. Po druhé, grilovanie pomáha zachovať pevnosť a krehkosť špargle, čo robí z nej skvelú textúru v jedle. Okrem toho, špargla je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, čo ju robí zdravým prídavkom do jedálnička.