Výborná polievka, ktorú s radosťou pripraví každý správny chalupár. Hríbová polievka s mrveničkou je veľmi obľúbená hlavne počas jesenných dní a je ideálna na obed aj večeru. Polievka krásne rozvonia celý byt a určite si na nej pochutnajú všetci členovia domácnosti.
Ingrediencie
- 1 cibuľa
- 1 PL masla
- Čerstvé huby
- 2 väčšie mrkvy
- 1 petržlen
- 3 väčšie zemiaky
- 2 l hubový alebo zeleninový vývar
- Čerstvá petržlenová vňať
- čierne mleté korenie
- rasca mletá
- červená mletá paprika
- soľ
- majorán
Na mrveničku
- 1 vajce
- 120 g polohrubá múka
- Štipka soli
- Voda podľa potreby
Postup
- V hrnci si necháme roztopiť maslo. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme dosklovita. K cibuli pridáme očistené a nakrájané huby a restujeme.
- Keď začnú huby mäknúť, tak pridáme na kocky alebo na kolieska nakrájanú mrkvu, petržlen a dusíme asi 5 minút. Premiešame a pridáme zemiaky nakrájané na kocky. Osolíme, okoreníme, dáme rascu a mletú červenú papriku. Párkrát premiešame a zalejeme vývarom.
- Privedieme do varu a varíme, kým nezačne zelenina mäknúť.
- Medzitým si pripravíme mrveničku. Z múky, soli a vajíčka si vypracujeme pevné cesto. Ak je cesto riedke, pridáme ešte múku, ak je príliš sypké, pridáme vodu.
- Keď je zelenina polomäkká, nastrúhame do polievky cesto na strúhadle na syr. Varíme, kým nebude mrvenička a zelenina mäkká. Pred koncom varenia pridáme majorán a podľa chuti dosolíme alebo dokoreníme.
- Podávame s nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou