Preskočiť na obsah

Hustá polievka s polentou a hubami – bohatý a krémový recept

    Hustá polievka s polentou a hubami - bohatý a krémový recept

    Hustá polievka s polentou a hubami je ideálnou voľbou na chladné dni, keď túžime po niečom hrejivom, výživnom a plnom chuti. Tento recept spája krémovú textúru polenty s bohatou chuťou restovaných húb, ktoré dodávajú polievke zemitosť a hlbokú chuť. Polenta, pripravená z kukuričnej múky, je známa svojou jemnou a zamatovou konzistenciou, čo ju robí skvelým základom pre sýte jedlo. Navyše, táto polievka je ľahko prispôsobiteľná – môžete použiť rôzne druhy húb a pridať bylinky či parmezán pre ešte intenzívnejší zážitok.

    Tento recept je skvelý pre tých, ktorí hľadajú spôsob, ako spojiť tradičné suroviny so zdravším prístupom k jedlu. Polenta je prirodzene bezlepková, takže polievka je vhodná aj pre tých, ktorí sa snažia vyhnúť lepku. Huby, ktoré sú bohaté na vitamíny a minerály, pridávajú do polievky nielen plnosť chuti, ale aj výživové hodnoty. Smotana pridáva jemnosť, no ak chcete ľahšiu verziu, môžete ju nahradiť rastlinnou smotanou alebo ju úplne vynechať.

    Príprava tejto polievky je jednoduchá a nezaberie veľa času. Je to dokonalé jedlo, ktoré môžete pripraviť aj počas rušných dní, pretože veľká časť práce spočíva v príprave polenty a restovaní húb. Spojením týchto dvoch jednoduchých krokov získate jedlo, ktoré nielen zasýti, ale aj poteší vaše chuťové poháriky. Je to tiež vynikajúca možnosť, ak máte doma vegetariánov alebo hľadáte nový spôsob, ako si vychutnať huby.

    Táto polievka môže byť servírovaná ako hlavné jedlo alebo ako predjedlo pred väčšou večerou. Je skvelá pre rodinné obedy či večere, keď chcete všetkých zahriať a zasýtiť niečím chutným a výživným. Hustá polievka s polentou a hubami je recept, ktorý sa určite stane obľúbeným v každej kuchyni, pretože kombinuje jednoduchosť s bohatstvom chutí, ktoré uspokoja aj tých najnáročnejších jedákov.

    Doprajte si tento výdatný a lahodný recept plný chutí a pripravte si hustú polievku s polentou a hubami na zahriatie počas sychravých dní!

    Polievka s polentou a hubami recept

    Ingrediencie

    • 200 g čerstvých húb (šampiňóny, hlivy alebo lesné huby)
    • 1 stredne veľká cibuľa
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 3 lyžice olivového oleja alebo masla
    • 1/2 hrnčeka polenty (kukuricovej kaše)
    • 1 liter zeleninového vývaru (alebo voda)
    • 200 ml smotany na varenie (alebo rastlinná smotana)
    • 1 lyžička čerstvého tymianu (alebo sušeného)
    • Soľ a čierne korenie podľa chuti
    • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
    • 1 lyžica strúhaného parmezánu (voliteľné)

    Postup

    1. Príprava húb: Očistite huby a nakrájajte ich na plátky. Ak používate sušené huby, namočte ich v teplej vode na 20 minút, aby zmäkli, a potom ich sceďte.
    2. Smaženie húb: V hrnci rozohrejte 2 lyžice olivového oleja alebo masla na strednom plameni. Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte, kým nebude mäkká a priesvitná, asi 5 minút. Pridajte cesnak a restujte ďalšiu minútu, kým sa uvoľní vôňa.
    3. Pridanie húb: Do hrnca pridajte nakrájané huby a čerstvý tymian. Smažte 5-7 minút, kým huby nezmäknú a neodparí sa z nich prebytočná tekutina. Môžete dochutiť soľou a čiernym korením.
    4. Príprava polenty: Zatiaľ čo sa huby smažia, pripravte si polentu. V druhom hrnci priveďte 1 liter zeleninového vývaru do varu. Postupne do vývaru prisypávajte polentu, pričom neustále miešajte, aby nevznikli hrudky. Znížte teplotu a varte 5-10 minút, kým polenta nezhustne. Ak je príliš hustá, pridajte trochu vody alebo vývaru.
    5. Spojenie ingrediencií: Keď sú huby hotové, pridajte ich do polenty spolu so smotanou. Všetko dobre premiešajte, aby sa chute spojili, a varte ešte 5 minút na miernom plameni. Ak chcete, môžete pridať lyžicu strúhaného parmezánu pre ešte krémovejšiu textúru.
    6. Dochutenie a podávanie: Polievku ochutnajte a podľa potreby dosoľte a dokoreňte. Pred podávaním ju ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a podľa chuti ešte trochou parmezánu.

    Tipy

    • Pre extra krémovú verziu môžete pridať viac smotany alebo dokonca kokosové mlieko, ak chcete rastlinnú alternatívu.
    • Huby môžete kombinovať – lesné huby dodajú polievke výraznejšiu chuť.
    • Ak máte radi pikantné jedlá, pridajte štipku chilli prášku alebo papriky pre jemne pálivý nádych.

    Polievka s polentou a hubami otázky a odpovede

    Môžem použiť instantnú polentu?

    Áno, instantná polenta je rýchla alternatíva a skracuje čas prípravy. Postupujte podľa pokynov na obale, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.

    Aké huby sú najvhodnejšie na túto polievku?

    Šampiňóny, hlivy, alebo lesné huby sú vynikajúcou voľbou. Kombinácia rôznych druhov húb dodá polievke hlbšiu a výraznejšiu chuť.

    Môžem polievku pripraviť bez smotany?

    Áno, ak preferujete ľahšiu verziu, smotanu môžete vynechať alebo nahradiť rastlinnou alternatívou, ako je kokosové mlieko alebo sójová smotana.

    Ako dlho môžem skladovať túto polievku?

    Polievku môžete skladovať v chladničke v uzavretej nádobe až 3 dni. Pred podávaním ju znovu jemne ohrejte.

    Je možné polentu nahradiť inou obilninou?

    Ak nemáte polentu, môžete ju nahradiť napríklad pšenom alebo krupicou, ale výsledná chuť a textúra sa mierne zmení.

    Môžem použiť sušené huby?

    Áno, sušené huby sú výborná alternatíva. Pred použitím ich namočte v teplej vode na 20 minút, aby sa zjemnili a uvoľnili svoju chuť.

    Ďalšie inšpirácie