Jarná zeleninová polievka s krupicovými haluškami je vynikajúcou voľbou pre chladné jarné dni, keď sa človek potrebuje zahriať a zároveň chce vychutnať čerstvé jarné chute. Táto polievka je plná vitamínov a minerálov, ktoré telo potrebuje, aby sa cítilo zdravo a fit.
Polievka sa pripravuje z rôznych druhov zeleniny, ako napríklad mrkva, petržlenový koreň, zeler, cibuľa, zelené fazuľky a hrášok. Zelenina sa najprv orestuje na oleji alebo masle a potom sa zalije vodou alebo zeleninovým vývarom. Po uvarení zeleniny sa do polievky pridajú krupice, ktoré sa nechajú variť, kým nezmäknú. Nakoniec sa do polievky pridajú jarné bylinky ako napríklad petržlen alebo pažítka.
Krupicové halušky, ktoré sa pridávajú do polievky, sú jednoduché na prípravu a môžu sa urobiť z rôznych druhov múky, napríklad pšeničnej alebo pohánkovej. Halušky sa pripravujú tak, že sa zmieša múka s vajcom a soľou, a potom sa zmes vypracuje do tvaru malých guličiek. Guličky sa pridajú do polievky a nechajú sa variť, kým nevyplávajú na povrch.
Táto polievka je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí sa snažia jesť zdravo a chcú vychutnať si čerstvé jarné chute. Je to ľahká a zdravá polievka, ktorá sa hodí ako predjedlo alebo ako samostatné jedlo. Okrem toho, táto polievka sa ľahko prispôsobí rôznym chutiam a zloženiu zeleniny sa dá upraviť podľa vlastného vkusu.
Ingrediencie na zeleninovú polievku
- 30 g masla
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- ½ kalerábu
- ¼ zeleru
- 2 hrste hrášku
- Jarná cibuľka
- Zväzok Čerstvej petržlenovej vňate
- Vajce
- Detská krupica
- Soľ
- Čierne mleté korenie
Postup prípravy zeleninovej polievky
- Zeleninku umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kocky alebo nastrúhame (podľa chuti).
- V hrnčeku si rozohrejeme maslo a orestujeme nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku. Potom pridáme ostatnú zeleninku, a pár minút restujeme. (kto nemá rád v polievke zeler alebo kaleráb pridá celý a po dovarení ho vyberie)
- Zalejeme vodou, pridáme cca polovicu zväzku petržlenovej vňate a varíme na miernom ohni, kým nebude zelenina mäkká.
- V malej miske zmiešame asi 100 – 150 g detskej krupice s vajíčkom. Podľa potreby pridáme buď krupicu alebo trošku vody. Miešame metličkou a vypracujeme mäkké cesto.
- Pomocou čajovej lyžičky hádžeme do vriacej polievky halušky ( veľkosť halušiek závisí od vlastnej preferencie). Keď minieme všetko cesto, varíme kým nevyplávajú všetky halušky na povrch. Osolíme, okoreníme a pridáme nasekanú petržlenovú vňať.
Najčastejšie otázky o zeleninovej polievke
Akú zeleninu môžem použiť do jarnej zeleninovej polievky?
Závisí to od sezóny a vašich preferencií. V zime môžete použiť zemiaky, mrkvu, petržlen, cibuľu a čerstvú kapustu. V lete môžete pridať cukety, papriky, paradajky, brokolicu a karfiol. Zeleninu je možné prispôsobiť svojej chuti a dostupnosti ingrediencií.
Ako môžem variť krupicové halušky?
Krupicové halušky sa dajú variť buď priamo v polievke alebo zvlášť. Na prípravu krupicových halušiek potrebujete vodu, soľ, krupicu a vajce. Zmiešajte krupicu s vajcom a soľou a vytvorte z toho cesto. Potom varte vodu a pomocou lyžice alebo ruky tvorte malé guľky z cesta a vkladajte ich do vriacej vody. Nechajte ich variť približne 10 minút, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich môžete pridať do polievky.