Jednoduchá krémová cesnaková polievka je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí majú radi intenzívnu cesnakovú chuť. Táto polievka sa zvyčajne pripravuje s použitím základných ingrediencií, ako sú cesnak, cibuľa, smotana a zeleninový vývar. Niektoré recepty môžu obsahovať aj zemiaky alebo mrkvu na dosiahnutie hladkej konzistencie a zmierňovanie intenzity cesnakovej chuti.
Táto jednoduchá polievka je vynikajúcou voľbou ako teplé predjedlo alebo ako hlavný chod, ktorý sa dá podávať s čerstvým chlebom alebo krutónmi. Môže byť tiež ozdobená čerstvou bylinkou, ako je petržlen alebo kôpor, alebo syrom, ako je napríklad strúhaný parmezán.
Ingrediencie
- 2 PL ghee masla alebo obyčajného masla
- 1 menšia cibuľa
- 2 cesnakové hlavy
- 4 zemiaky
- 1,5 litra zeleninový alebo mäsový vývar
- 250 ml šľahačkovej smotany
- soľ
- mleté čierne korenie
- rasca
- 5 krajcov chleba
- olivový olej
- petržlenová vňať
Postup
- Na troške olivového oleja si opečieme chlieb nakrájaný na menšie kocky, kým nebude chrumkavý. Prípadne si môžeme opiecť chlieb na kocky nakrájaný aj v rúre pri 200 °C, jemne ho pokvapkáme olejom a môžeme posypať aj nastrúhaným syrom. Takto pripravené krutóny preložíme do misky a necháme vychladnúť.
- Do hrnca dáme roztopiť maslo, pridáme cibuľku a osmažíme dosklovita. Potom pridáme prelisované strúčiky cesnaku a restujeme cca 1 minútu, kým cesnak nezačne rozvoniavať. Potom prilejeme vývar, ochutíme soľou, korením a kmínom. Privedieme do varu a vložíme na kocky nakrájané zemiaky. Varíme cca 15 minút alebo kým nebudú zemiaky mäkké.
- Odstavíme z plameňa a polievku rozmixujeme tyčovým mixérom. Prilejeme smotanu a vrátime na oheň. Polievku necháme prevrieť, dochutíme podľa chuti soľou alebo korením a servírujeme s krutónmi a posypanou nasekanou petržlenovou vňaťou.
Ako správne očistiť a pripraviť cesnak na krémovú cesnakovú polievku?
Na prípravu krémovej cesnakovej polievky sa odporúča použiť očistený cesnak. Ošúpeme ho a nasekáme nadrobno alebo môžeme použiť strúčikový lis na jemné nasekanie. Ak preferujeme jemnejšiu textúru, cesnak môžeme roztlačiť vidličkou alebo ostrúhať na strúhadle.
Aké množstvo cesnaku by som mal použiť na krémovú cesnakovú polievku?
Množstvo použitého cesnaku môže byť závislé od preferencií v chuti, no odporúčané množstvo sa pohybuje okolo 3 až 4 strúčikov cesnaku na 4 až 6 porcií polievky.
Aké množstvo smotany sa má použiť na krémovú cesnakovú polievku?
Množstvo použitej smotany môže byť opäť závislé od preferencií, no zvyčajne sa použije 1 až 2 šálky smotany na 4 až 6 porcií polievky.
Aké korenie sa používa na krémovú cesnakovú polievku?
Na krémovú cesnakovú polievku sa zvyčajne používajú základné korenie, ako je soľ, korenie a petržlenová vňať. Niekedy sa môže pridať aj štipka muškátového orieška pre dochutenie.
Je možné krémovú cesnakovú polievku podávať s prílohou?
Áno, krémová cesnaková polievka sa zvyčajne podáva so čerstvým chlebom alebo s krekrami.