Kôpor je bylinka, ktorú buď milujete alebo nenávidíte. Jeho významnú úlohu v príprave nakladaných uhoriek, zemiakového šalátu, cestovinového šalátu, omáčok a dipov pozná takmer každý. Avšak, kôpor si zaslúži oveľa viac uznania za svoju schopnosť priniesť sviežu chuť do polievok, dusených jedál, pečiva a syrov. Dá sa povedať, že o tejto bylinke, ktorá je po celom svete obľúbená už tisíce rokov, je čo objavovať.
Kôpor (Anethum graveolens) je klasická bylina používaná v kuchyni. Patrí do rodiny mrkvovitých rastlín, rovnako ako zeler, petržlen a mrkva. Kôpor je jedinečný tým, že jedna rastlina produkuje nielen semená, ale aj čerstvé bylinky, podobne ako koriander. Je to jemná, svetlozelená rastlina s perovitými listami a voľnými žltými kvetmi v letnom období. Kôpor sa ľahko pestuje v záhradách a ak ho necháte vysemeniť, každoročne sa v záhrade sám obnovuje.
Kôpor má dlhú históriu v kuchyni aj medicíne, ktorá siaha až do starovekého Grécka, Egypta a Babylonu. Má svoje miesto v mytológii a ľudovom liečiteľstve. V starovekom Egypte bol kôpor známy ako utišujúca bylina, zatiaľ čo v Grécku sa jeho olej používal na prevoňanie domácností a pri výrobe vína. Kôpor sa používal aj v stredoveku, kde slúžil ako ochranný talizman.
Chuť kôpru
Chuť kôpru je svieža a citrusová, s náznakom trávnatosti. Táto jemná chuť môže byť pre niektorých ľudí príliš výrazná, ak sa kôpor použije v príliš veľkom množstve, ale v správnom pomere dokáže kôpor oživiť jedlá, ktoré by inak boli mdlé alebo príliš ťažké. Chuť kôpru sa často prirovnáva k chuti sladkého drievka, feniklu a estragónu, ale je jemnejšia.
Semená kôpru majú svoju vlastnú charakteristickú chuť. Okrem náznakov sladkého drievka a citrusov majú aj orechovú chuť, s príchuťou mäty a horkosti. Semená kôpru sa často používajú pri nakladaní zeleniny alebo v mäsových jedlách.
Rôzne druhy kôpru
Existuje niekoľko odrôd kôpru, z ktorých niektoré sú vhodnejšie na určité jedlá než iné. Napríklad odroda ‚Bouquet‘ je známa tým, že produkuje veľa kvalitných semien na nakladanie. Naopak, odroda ‚Fernleaf‘ je kompaktná a vhodná na pestovanie v nádobách, pričom poskytuje bohatú úrodu listov.
Rozdiel medzi kôprom a feniklom
Fenikel je ďalší člen rodiny mrkvovitých rastlín, a má podobné perovité listy ako kôpor. Aj keď majú podobné licorice-ako chuťové profily, fenikel postráda jasnosť a citrusovú chuť, ktorá je pre kôpor typická. Napriek tomu, ak nemáte po ruke kôpor, môžete fenikel použiť ako náhradu.
Rôzne formy kôpru
V obchodoch nájdete kôpor v rôznych formách – sušené bylinky, semená a čerstvé bylinky. Pri nákupe sušeného kôpru si vždy vyberajte ten, ktorý má stále jasne zelenú farbu. Čerstvý kôpor je najlepší na použitie v šalátoch a dipoch, zatiaľ čo sušený kôpor je vhodnejší na varenie v polievkach a dusených jedlách.
Použitie kôpru v kuchyni
Kôpor je veľmi všestranný v kuchyni a dá sa použiť na ochutenie širokej škály jedál. Výborne sa hodí do polievok, dusených jedál, ryžových pokrmov, zemiakových šalátov a ďalších jedál. Napríklad, kôpor sa skvele kombinuje s maslom a mrkvou, čo vytvára vynikajúcu prílohu.
Kôpor je tiež vynikajúci prídavok do koktailov, vďaka svojej sviežej a citrusovej chuti. Skvele sa hodí k limetke, vodke a ginu, čo ho robí ideálnym na letné nápoje, ako je napríklad uhorkový gin fizz s kôprom alebo uhorkovo-kôprové martini.
Zdravotné prínosy kôpru
Kôpor obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, vitamínu A, mangánu, kyseliny listovej a železa. Má tiež antioxidačné vlastnosti, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Konzumácia kôpru môže tiež podporiť zdravie srdca, posilniť imunitný systém a chrániť pred rakovinou.
Skladovanie kôpru
Ako skladovať kôpor závisí od toho, v akej forme ho máte. Sušený kôpor by mal byť skladovaný na chladnom a suchom mieste, mimo priameho slnečného žiarenia. Čerstvé bylinky je najlepšie skladovať vo vode, buď v chladničke alebo na kuchynskej linke. Kôpor môžete tiež zmraziť, či už celý, alebo nasekaný v ľadových kockách s olejom alebo vodou.
Výživové hodnoty kôpru
Kôpor je nízkokalorická bylina, čo znamená, že ju môžete pridávať do jedál bez obáv z nadbytočných kalórií. Je tiež bez cholesterolu a nasýtených tukov, takže je ideálny pre zdravú kuchyňu.
Pamätajte však, že kôpor, podobne ako iné bylinky, môže v niektorých prípadoch spôsobiť alergickú reakciu alebo tráviace problémy, preto je vždy dobré byť opatrný pri jeho konzumácii vo veľkých množstvách.