Táto krémová brokolicová polievka je veľmi výživná, plná chuti a vyrobená z jednoduchých ingrediencií za menej ako 30 minút. Navyše je úplne bezlepková a prispôsobená pre vegánov.
Ingrediencie na krémovú brokolicovú polievku
- Cca 700 g brokolice so stonkami
- 2 PL ghee
- 1 cibuľa
- 4–6 strúčikov cesnaku
- 3 hrnčeky zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 1 hrnček mandľového mlieka
- ½ hrnčeka čerstvej bazalky
- soľ
- Paprika podľa chuti
- 1/4 hrnčeka bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
Postup prípravy krémovej brokolicovej polievky
- Nakrájame si nadrobno cibuľu a cesnak. Stopky brokolice nakrájame na tenké kolieska a ružičky rozdelíme na veľmi malé kúsky.
- V hrnci si dáme rozohriať ghee na strednej teplote a orestujeme cibuľu a cesnak so štipkou soli, kým nie sú zlaté a voňavé, asi 4-5 minút. Pridáme stonky brokolice, zalejeme vývarom a privedieme do varu. Prikryjeme, znížime teplotu a 3-4 minúty dusíme domäkka. Na vrch poukladáme ružičky brokolice, ale nemiešame. Prikryjeme a dusíme domäkka, pričom ružičky necháme v pare, kým nebudú mäkké, asi 5 minút.
- Odstavíme z ohňa a rozmixujeme do hladka. Pridáme mandľové mlieko a bazalku a opäť mixujeme do hladka. Pre sýtejšiu farbu môžeme pridať aj hrsť špenátu.
- Do polievky vmiešame jogurt alebo kyslú smotanu, dochutíme soľou a korením podľa chuti a jene zohrejeme. Podávame s bazalkovým pestom navrchu, chrumkavým chlebom alebo parmezánovými chipsami.