Krémová hubová polievka s rozmarínom a cesnakom – lahodný jednoduchý recept na obed aj večeru.
Ingrediencie na krémovú hubovú polievku
- 4 PL olivového oleja
- 2 šalotky
- 4 strúčiky cesnaku
- 450 g šampiňónov
- soľ
- 1 PL čerstvého rozmarínu alebo tymiánu
- 1/4 hrnčeka sherry vína alebo červeného vína
- 5 PL múky (nemusí byť)
- 750 ml horúceho zeleninového vývaru
- 1 hrnček kyslej smotany
- Mleté čierne korenie
- Krutóny
Postup prípravy krémovej hubovej polievky
- Vo veľkom hrnci si rozohrejeme olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľku a restujeme do sklovita, pridáme cesnak a restujeme ešte ďalšie 2 minúty.
- Pridáme nakrájané huby, soľ a rozmarín. Varíme za občasného miešania 10 – 12 minút. Pridáme víno a varíme, kým sa všetka tekutina nevyparí.
- Teplotu zvýšime na strednú, zmes posypeme múkou posypte múkou, neustále miešame si 1 minútu. Pridáme hrnček horúceho vývaru a poriadne premiešame. Potom pridáme druhý hrnček vývaru a opäť poriadne premiešame. Nakoniec prilejeme zvyšok vývaru a za stáleho miešania privedieme do varu. Polievka nám zhustne.
- Primiešame kyslú smotanu a poriadne zamiešame, ochutíme soľou a korením.
- Ak je polievka príliš hustá prilejeme ešte trochu vývaru alebo vody a dosolíme.
- Podávame s krutónmi a opečenými plátkami cesnaku.