Špargľová polievka – lahodná kombinácia chutí, ktorá oslní chuťové bunky.
Ingrediencie na krémovú špargľovú polievku
- 1 väčšia cibuľa
- 1 cibuľka feniklu
- 2-3 PL olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- 250 g zemiakov
- 1,5 l vody alebo zeleninového vývaru
- ¼ ČL bieleho korenia
- soľ
- 4 hrnčeky nasekanej čerstvej špargle
- 2-4 PL čerstvého estragónu
- Hrsť bazalky
- ½ hrnčeka smotany na varenie ( prípadne na šľahanie ak chcete krémovejšiu chuť)
Postup prípravy krémovej špargľovej polievky
- Do hrnca si dáme rozohriať olej na nízkej teplote, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a fenikel a restujeme cca 2 minúty. Potom zvýšime teplotu a restujeme do sklovita 5 – 6 minút. Pridáme cesnak a restujeme ešte 1 minútu, kým sa nezačne uvoľňovať vôňa. Prilejeme vývar alebo vodu, soľ, korenie a nakrájané zemiaky. Privedieme do varu a prikryté dusíme 15-20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
- Pridáme špargľu a varíme 2-3 minúty, kým nebude žiarivo zelená. Odstránime z tepla a necháme trochu vychladnúť.
- Ponorným mixérom polievku rozmixujeme do hladka, pridáme bylinky a opäť poriadne rozmixujeme.
- Vrátime na sporák a jemne zohrejeme. Zašľaháme kyslú smotanu a podávame.