Liečivú misku cenovo dostupnej a voňavej zelerovej polievky môžete pripraviť už za 35 minút. Toto zdravé jedlo je vhodné pre vegánov aj vegetariánov.
Ingrediencie na krémovú zelerovú polievku
- 2 PL olivového oleja alebo masla
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 6 hrnčekov nakrájaného stonkového zeleru
- 2 hrnčeky nakrájaných zemiakov
- 1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 250 ml vody
- 1 bobkový list
- soľ
- ½ ČL mletej červenej papriky
- kajenské korenie podľa chuti
Postup prípravy krémovej zelerovej polievky
- Vo veľkom hrnci si zahrejeme olej na strednej teplote, pridáme cibuľu a restujeme do sklovita. Pridáme cesnak a restujeme 1-2 minúty, kým sa nezačne uvoľňovať vôňa.
- Pridáme zeler, zemiaky, vývar, vodu, bobkový list, soľ, korenie a kajenské korenie, tak aby tekutina iba zakrývala zeleninu (ak nie, pridáme trochu vody). Prikryjeme, privedieme do varu, znížime teplotu a dusíme domäkka, kým zemiaky nezmäknú, asi 10 minút. Potom odstránime z ohňa, vyberieme bobkový list a pridáme čerstvé bylinky, premiešame, kým nezvädnú.
- Ponorným mixérom rozmixujeme polievku do hladka a vrátime na oheň. Vmiešame kyslú smotanu, mierne zahrejeme (nesmie sa prevariť) a podávame.