Krémová, upokojujúca a lahodná zemiaková polievka s chrumkavým pórom a slaným prosciuttom. Polievku môžete podávať s množstvom chrumkavého opečeného chleba.
Ingrediencie
- 2 póry
- 3 PL masla
- 3 PL olivový olej
- 4 strúčiky cesnaku
- ½ hrnčeka suchého bieleho vína
- 1 kg zemiakov
- 700 ml kuracieho vývaru
- 500 ml plnotučného mlieka
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu
- soľ
- mleté čierne korenie
- smotana na šľahanie
- 2 PL nasekaný čerstvý kôpor
- Chrumkavé prosciutto na ozdobu
Postup
- Pór dôkladne umyjeme a očistíme. Prekrojíme pozdĺžne a nakrájame na tenké plátky. Odložíme bokom.
- V hrnci si rozohrejeme 2 lyžice masla a 2 lyžice oleja na strednej teplote. Pridáme cca ½ hrnčeka póru a restujeme do chrumkava / cca 2 – 3 minúty). Takto pripravený pór povyberáme na papierovú utierku, aby nasala prebytočný tuk.
- Do hrnca pridáme zvyšné maslo a zvyšný olej a restujeme zvyšný pór. Restujeme kým nezmäkne asi 5 minút, potom pridáme cesnak a restujeme ďalšie 1 – 2 minúty. Podlejeme vínom a varíme asi 5 minút, kým sa takmer neodparí. Potom pridáme zemiaky, vývar, mlieko, tymian, 1 a 1/2 lyžičky soli a ¼ lyžičky korenia, privedieme do varu a znížime teplotu na minimum.
- Dusíme prikryté pokiaľ nám zemiaky nezmäknú ( cca 40 minút).
- Ponorným mixérom rozmixujeme polievku do hladka a nakoniec vmiešame kôpor. Podľa potreby dochutíme soľou alebo korením. Ozdobíme chrumkavým prosciuttom a chrumkavým pórom a podávame.