Slovo guláš pochádza z maďarského gulyás. Toto charakteristické pastierske jedlo si prisvojuje najmä maďarská kuchyňa, ale typické je aj v kuchyni chorvátskej, slovinskej, slovenskej, českej a rakúskej.
Ingrediencie
- 2 stredné cibule
- 2 ČL bravčovej masti
- 1 ČL rasce
- 2 PL papriky
- ¼ šálky múky
- 750 g hovädzieho mäsa
- 2 šálky hovädzieho vývaru alebo vody
- 1 šálka konzervovaných paradajok nakrájaných na kocky
- 1 ČL soli
- ¼ ČL korenia
Voliteľné
- 1 ½ šálky mrkvy
- 3 šálky zemiakov
Postup
- Vo veľkom hrnci rozpustíme bravčovú masť a pridáme cibuľu. Smažíme dosklovita, pridáme rascu a papriku a dobre premiešame.
- V miske premiešame hovädzie mäso s múkou. Do cibuľovej zmesi pridáme hovädzie mäso a restujeme asi 2-3 minúty.
- Pomaly pridáme asi ¼ šálky hovädzieho vývaru a dusíme. Potom pridáme zvyšný vývar, nakrájané paradajky (zemiaky a mrkvu, ak používate), soľ a korenie.
- Miešame a privedieme do varu, prikryjeme a necháme variť asi 1 ½ – 2 hodiny alebo do mäkka.
- Podávame s chlebom.