Vyskúšajte tento originálny a jednoduchý recept na výborné medové pagáčiky, ktoré budú určite chutiť každej návšteve, ktorej ich ponúknete.
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky ( alebo 250 g hladkej a 250 g ražnej múky)
- 200 g práškového cukru
- 125 g medu
- 125 g zmäknutého masla
- 3 vajcia
- Šťava a kôra z 1 citróna
- 1 ČL sóda bikarbóna
- 2-3 ČL medovníkového korenia
- 1 vajce na potretie a oriešky na zdobenie
Postup
- V mise si vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme maslo, med a citrónovú šťavu. V druhej mise si zmiešame múku, sódu bikarbónu, perníkové korenie a citrónovú kôru. Sypkú zmes postupne prisypávame do mokrej zmesi a postupne miesime. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky, ideálne na noc.
- Z cesta si ušúľame asi 8 valčekov a každý z nich rozdelíme na rovnako veľké dieliky, z ktorých urobíme guličky. Ak je cesto lepivé, pracujeme na pomúčenej doske. Vrch guľky zľahka zatlačíme, aby sme na nich vytvorili malú jamku.
- Rúru si predhrejeme na 200 °C a plechy si vystelieme papierom na pečenie. Guľôčky ukladáme na plechy, potrieme ich rozšľahaným vajcom a do jamky umiestnime oriešok (podľa chuti – nemusí byť).
- Pečieme asi 12 minút a necháme úplne vychladnúť na mriežke.