Vyskúšajte kombináciu maku a citrónu v týchto skvelých lineckých koláčikoch, ktoré sú ideálne na každý vianočný stôl. Lemon curd týmto koláčikom dodáva naozaj veľmi špecifickú a zaujímavú chuť, ktorú si určite obľúbite.
Ingrediencie
- 200g hladkej múky
- 100 g nemletého maku
- 100g práškového cukru
- 150 g zmäknutého masla
- 1 žĺtok
- Kôra z 1 citróna
Lemon curd
- Šťava a kôra z 2 citrónov
- 200 g kryštálového cukru
- 3 žĺtky
- 80 g masla
- Štipka soli
Postup
- Najskôr si pripravíme lemon curd. V miske si prstami poriadne premiešame cukor s citrónovou kôrou, kým sa cukor nezafarbí nažlto. Potom pridáme maslo a poriadne vyšľaháme. Postupne zašľahávame žĺtka jedno po druhom a nakoniec vmiešame citrónovú šťavu podľa chuti. Dáme na oheň a varíme na nízkej teplote za občasného miešania asi 8 – 10 minút. Odstavíme z ohňa a necháme úplne vychladnúť.
- Rúru si predhrejeme na 180 °C a plechy si vystelieme papierom na pečenie.
- V mise si poriadne zmiešame múku s makom, cukrom a citrónovou kôrou. Potom pridáme na kocky nakrájané maslo a vypracujeme drobivé cesto. Nakoniec pridáme žĺtok a vymiesime hladké cesto. Ak je cesto príliš sypké pridáme šťavu z citróna prípadne maslo. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke na minimálne 1 hodinu.
- Na pomúčenej doske si vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 0,5 cm. Vykrajujeme rôzne tvary pričom do polovice tvarov vykrojíme uprostred menšie tvary. Pečieme asi 8 – 10 minút a necháme úplne vychladnúť.
- Vychladnuté koláčiky plníme vychladnutým lemon curd a lepíme k sebe celý tvar s tvarom s výrezom. Hotové koláčiky môžeme posypať práškovým cukrom.