Marhuľový džem je sladký a ovocný výrobok, ktorý sa vyrába z čerstvých marhúľ. Táto pochúťka je populárna pre svoju jemnú a lahodnú chuť, ktorá sa dokonale hodí na pečivo, palacinky alebo ako prísada do dezertov. Marhuľový džem je vhodný pre všetkých, ktorí si chcú vychutnať sezónne ovocie po celý rok.
Príprava marhuľového džemu začína výberom zrelých marhúľ, ktoré sa očistia, rozpolia a odstránia sa kôstky. Potom sa marhule nakrájajú na menšie kúsky a vložia sa do hrnca. Pridá sa cukor, ktorý pomáha vytvoriť sladkú chuť a konzervovať džem. Môžete tiež pridať aj citrónovú šťavu pre oživenie chuti.
Hrniec s marhuľami sa potom umiestni na sporák a pomaly sa zahreje. Marhule sa varia a miešajú, aby sa cukor rozpustil a vytvorila sa želéová konzistencia. Počas varu sa odstraňuje pena, ktorá sa tvorí na povrchu. Po dosiahnutí požadovanej konzistencie sa džem odstaví z tepla a nechá sa trochu vychladnúť. Potom sa naleje do sterilizovaných pohárov a uzavrie.
Marhuľový džem by mal byť uchovávaný na chladnom a tmavom mieste, čo mu umožňuje dlhšiu trvanlivosť. Je skvelým spôsobom, ako si vychutnať sladké a ovocné chute počas celého roka a využiť sezónne marhule. Jeho príprava je jednoduchá a výsledkom je lahodný džem, ktorý si môžete vychutnať samostatne alebo ako súčasť rôznych jedál a dezertov.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na marhuľový lekvár
- 2 kg marhúľ
- 1 – 1,2 kg kryštálového cukru
- ¼ ČL kyseliny citrónovej
Postup prípravy malinového lekváru
- Marhule si umyjeme a odkôstkujeme. Do veľkého hrnca navrstvíme na trikrát marhule s cukrom tak, aby navrchu zostal cukor. Necháme odstáť do druhého dňa.
- Ak chceme jemnú konzistenciu marhule rozmixujeme tyčovým mixérom alebo aspoň popučíme a dáme variť. Za stáleho miešania privedieme do varu a znížime oheň.
- Keď začne džem hustnúť, pridáme kyselinu citrónovú a dobre premiešame.
- Trochu džemu dáme na malý tanierik a počkáme, kým stuhne. Ak je dosť tuhý, naplníme ním sterilizované fľaše. Naplnené poháriky otočíme hore dnom a v deke ich necháme vychladnúť.
Najčastejšie otázky o malinovom lekvári
Ako dlho môžem uchovávať marhuľový džem?
Marhuľový džem môže byť dobre skladovaný po dobu približne 1 až 2 roky, pokiaľ je správne uzavretý a skladovaný na chladnom a tmavom mieste. Dôležité je sledovať akékoľvek známky zmeny farby, plesne alebo plesnivého zápachu, čo by mohlo naznačovať, že džem je zlý.
Ako ošetriť plesnivý marhuľový džem?
Ak sa na povrchu marhuľového džemu objaví plesňový rast, odporúča sa zahodiť celý pohár džemu. Pleseň môže byť toxická a nevhodná na konzumáciu. Preto je dôležité používať sterilizované poháre a tesne ich uzavrieť, aby sa minimalizovalo riziko plesne.
Môžem použiť zamrazené marhule na výrobu marhuľového džemu?
Áno, môžete použiť zamrazené marhule na výrobu marhuľového džemu. Pred použitím ich je však potrebné rozmraziť a odobrať nadbytočnú šťavu, aby sa zabránilo príliš vodnatému džemu. Postupujte rovnakým spôsobom ako pri použití čerstvých marhúľ.
Môžem pridať iné ingrediencie do marhuľového džemu?
Áno, môžete pridať ďalšie ingrediencie do marhuľového džemu, aby ste obohatili jeho chuť. Niektoré populárne prísady zahŕňajú vanilkový extrakt, citrónovú šťavu alebo škoricu. Tieto ingrediencie môžu pridať do džemu ďalšie vrstvy chuti a aromatického charakteru.