Medové kolieska sú sladkým symbolom tradičných slovenských sviatkov a rodinných osláv. Ich nezameniteľná vôňa medu, škorice a čerstvo upečeného cesta dokáže v okamihu vytvoriť hrejivú atmosféru domova. Pre mnohých z nás sú medové kolieska spojené s detstvom, keď sme netrpezlivo čakali pri sporáku, kým sa upečú prvé plechy plné týchto voňavých krehkých koláčikov.
Príprava medových koliesok nie je len o pečení, ale aj o spoločných chvíľach strávených v kuchyni. Je to čas, keď sa dom naplní smiechom a radosťou, keď sa staré vianočné rodinné recepty odovzdávajú ďalším generáciám. Práve tieto okamihy dodávajú medovým kolieskam ich neoceniteľnú hodnotu.
Každé medové koliesko je malé umelecké dielo – chrumkavé cesto, lahodný krém, džem s osviežujúcou kyslastou chuťou a na vrchu neodolateľná čokoládová poleva. Kombinácia sladkosti medu, jemného krému a ovocného džemu vytvára harmóniu chutí, ktorá lahodí nielen chuťovým pohárikom, ale aj srdcu.
Ak chcete priniesť do svojej kuchyne kúsok tradície a potešiť svojich blízkych, tento recept na medové kolieska je tou správnou voľbou. Nechajte sa uniesť ich jedinečnou chuťou a vytvorte si nové spomienky, ktoré budú sladkým pokladom na celý život. Poďme spolu piecť!
Medové kolieska recept
Ingrediencie
Na cesto
- 300 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 50 g masla alebo Hery
- 1 PL medu
- 2 PL mlieka
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 celé vajce
- 1 žĺtok
Na krém
- 600 ml mlieka
- 2 balíčky Zlatého klasu (kukuričného škrobu)
- 2 PL polohrubej múky
- 4 PL kryštálového cukru
- 2 žĺtky
- 200 g masla
Na šľahačku
- 300 ml smotany na šľahanie (33%)
- 1 balíček stužovača šľahačky (Smeta-fix)
Na dokončenie
- Džem podľa chuti (napr. marhuľový alebo ríbezľový)
- Čokoládová poleva
Postup
- Príprava cesta: V mise zmiešajte preosiatu múku, práškový cukor a sódu bikarbónu. Pridajte studené maslo nakrájané na kocky a prstami vypracujte drobivú zmes. Pridajte med, mlieko, vajce a žĺtok. Vypracujte hladké cesto. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke približne 1 hodinu.
- Tvarovanie a pečenie koliesok: Predhrejte rúru na 180 °C. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 2–3 mm. Pomocou formičky alebo pohára vykrajujte kolieska s priemerom približne 6,5 cm. Kolieska ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte v predhriatej rúre 8–10 minút, kým nezačnú jemne hnednúť. Po upečení nechajte kolieska vychladnúť na mriežke.
- Príprava krému: V časti mlieka rozmiešajte Zlatý klas, polohrubú múku, cukor a žĺtky do hladka. Zvyšné mlieko priveďte k varu a potom doň vlejte pripravenú zmes. Za stáleho miešania varte, kým nevznikne hustý puding. Puding zakryte potravinovou fóliou, aby sa nevytvorila kožka, a nechajte úplne vychladnúť. Maslo vyšľahajte do peny a postupne pridávajte vychladnutý puding, až kým nevznikne hladký krém.
- Príprava šľahačky: Smotanu na šľahanie spolu so stužovačom vyšľahajte do tuha.
- Zostavenie koliesok: Na polovicu vychladnutých koliesok naneste krém pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou, vytvorte kruh po obvode. Do stredu kruhu pridajte lyžičku džemu. Na džem naneste trochu vyšľahanej šľahačky. Prikryte druhým kolieskom a jemne pritlačte.
- Dokončenie: Zlepené kolieska môžete namočiť do čokoládovej polevy alebo ich ňou pofŕkať pre dekoratívny vzhľad. Nechajte polevu stuhnúť a kolieska skladujte v chlade.
Medové kolieska otázky a odpovede
Čo sú medové kolieska?
Medové kolieska sú tradičné slovenské koláčiky vyrobené z medového cesta, plnené krémom, džemom a zdobené čokoládovou polevou. Sú obľúbeným pečivom na Vianoce a rodinné oslavy.
Aké suroviny sú potrebné na medové kolieska?
Základné suroviny zahŕňajú hladkú múku, med, cukor, maslo, vajcia, džem, čokoládu a smotanu na šľahanie. Na krém sa používa mlieko, Zlatý klas alebo kukuričný škrob a maslo.
Ako dlho musím nechať cesto odležať?
Cesto na medové kolieska sa odporúča nechať odpočívať aspoň 1 hodinu v chladničke, aby sa s ním lepšie pracovalo a získalo požadovanú konzistenciu.
Ako dlho vydržia medové kolieska čerstvé?
Ak sú správne skladované v uzavretej nádobe na chladnom mieste, vydržia čerstvé 7 až 10 dní. Ich chuť sa dokonca časom zlepšuje, keďže cesto nasiakne vlhkosťou z plnky.
Aký džem je najlepší na plnenie medových koliesok?
Najlepšie sú kyslé džemy ako ríbezľový, malinový alebo slivkový. Ich kyslastá chuť dokonale vyvažuje sladkosť medového cesta a krému.
Ako urobiť čokoládovú polevu lesklú?
Na lesklú polevu použite kvalitnú horkú čokoládu s obsahom kakaa aspoň 50 %. Pridajte lyžicu oleja alebo masla a rozpustite vo vodnom kúpeli.
Dá sa cesto zmraziť?
Áno, cesto na medové kolieska môžete zamraziť na 2-3 mesiace. Pred pečením ho nechajte pomaly rozmraziť v chladničke.
Môžem použiť iný krém ako tradičný pudingový?
Áno, môžete použiť maslový, vanilkový alebo aj čokoládový krém podľa chuti. Prípadne môžete skúsiť plnku zo Salka pre intenzívnejšiu sladkosť.
Ako zabrániť deformácii koliesok počas pečenia?
Dbajte na správne rozvaľkanie cesta na rovnom povrchu. Plech s pripravenými kolieskami môžete pred pečením na pár minút vložiť do chladničky.