Keď sa spojí bohatá chuť čokolády so sladkou vôňou perníkového korenia, vznikne dezert, ktorý zahreje nielen vaše chuťové bunky, ale aj dušu. Medovníkové brownies sú tým pravým, čo potrebujete počas zimných večerov alebo sviatočných stretnutí. Tento recept prináša spojenie dvoch obľúbených chutí – tradičných perníkov a vláčnych čokoládových brownies, ktoré vytvoria nezabudnuteľnú kombináciu.
Brownies si už dlhé roky získavajú srdcia milovníkov čokoládových dezertov svojou jednoduchou prípravou a neodolateľnou konzistenciou. Vďaka pridaniu perníkového korenia dostávajú tieto čokoládové kocky nový rozmer – vôňu škorice, klinčekov, zázvoru a muškátového orieška, ktorá vás okamžite prenesie do čara Vianoc. Tento recept je ideálny pre tých, ktorí milujú sladké dezerty s nádychom sviatočnej atmosféry.
Čo robí tieto medovníkové brownies takými výnimočnými? Ich univerzálnosť! Môžete ich podávať samotné, s jemnou vrstvou bielej čokolády na vrchu alebo ozdobené kúskami perníka pre extra chrumkavosť. Ak hľadáte dezert, ktorý osloví každého – od detí až po tých najväčších milovníkov čokolády – tento recept je presne to, čo potrebujete. Navyše, jeho príprava je jednoduchá, takže ho zvládne aj začiatočník.
Upečte si tieto medovníkové brownies, ktoré prinesú do vašej kuchyne vôňu sviatočnej pohody a premenia každý obyčajný deň na sladkú chvíľku radosti. Pretože, priznajme si, nič nenavodí vianočnú náladu lepšie ako vôňa čokolády a perníka. 🎄🍫
Medovníkové brownies recept
Ingrediencie
Na brownies
- 200 g horkej čokolády (nasekanej)
- 150 g masla
- 200 g kryštálového cukru
- 100 g trstinového cukru
- 3 veľké vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 120 g hladkej múky
- 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžičky perníkového korenia (škorica, zázvor, muškátový oriešok, klinčeky)
- 1/4 lyžičky mletého zázvoru
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
Na polevu (voliteľné)
- 100 g bielej čokolády (roztopenej)
- Drvené perníkové sušienky alebo kúsky perníka na dekoráciu
Postup
- Príprava brownies: Predhrejte rúru na 175 °C. Štvorcovú formu (20×20 cm) vymastite maslom a vyložte papierom na pečenie. Vo vodnom kúpeli rozpustite horkú čokoládu s maslom, miešajte, kým sa ingrediencie nespoja do hladkej zmesi. Odložte ju bokom a nechajte mierne vychladnúť. V mise vyšľahajte kryštálový a trstinový cukor s vajíčkami, až kým zmes nezosvetlí a nezväčší objem. Pridajte vanilkový extrakt. Do vaječnej zmesi pomaly vmiešajte rozpustenú čokoládu.
- Suché ingrediencie: V samostatnej mise zmiešajte múku, sódu bikarbónu, soľ a perníkové korenie (škoricu, zázvor, muškátový oriešok a klinčeky). Suché ingrediencie postupne pridávajte do čokoládovej zmesi a jemne premiešajte, kým sa všetko nespojí.
- Pečenie: Cesto nalejte do pripravenej formy a rovnomerne rozotrite. Pečte 25-30 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde takmer čistá (brownies by mali zostať mierne lepivé). Nechajte brownies vychladnúť vo forme, potom ich preneste na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
- Poleva a dekorácia (voliteľné): Roztopte bielu čokoládu vo vodnom kúpeli a jemne ju pokvapkajte na povrch brownies. Posypte drvenými perníkovými sušienkami alebo kúskami perníka pre extra chuť a sviatočný vzhľad.
Tipy na dokonalé medovníkové brownies
- Pre ešte intenzívnejšiu a bohatšiu chuť môžete do cesta pridať ďalšie ingrediencie, ktoré ho obohatia nielen chuťovo, ale aj textúrou. Napríklad, nasekané orechy, ako sú vlašské, lieskové či pekanové, pridajú príjemnú chrumkavosť a jemne zvýraznia sladkosť brownies. Ak máte radi čokoládové dezerty s ešte väčším dôrazom na čokoládu, odporúčame primiešať kúsky horkej, mliečnej alebo bielej čokolády, ktoré sa počas pečenia rozpustia a vytvoria lahodné čokoládové bodky vo vnútri koláča.
- Nemáte doma hotovú zmes perníkového korenia? Žiaden problém! Túto aromatickú koreninovú zmes si ľahko pripravíte sami zo základných ingrediencií, ktoré máte pravdepodobne v špajze. Stačí zmiešať 1 lyžičku mletej škorice, 1/4 lyžičky mletého zázvoru, 1/4 lyžičky muškátového orieška a štipku mletých klinčekov. Táto domáca verzia dodá brownies autentickú vôňu a chuť Vianoc, pričom ju môžete upraviť podľa vlastnej chuti – ak máte radi výraznejšiu vôňu, pridajte viac klinčekov alebo zázvoru.
- Pamätajte, že brownies chutia najlepšie na druhý deň po upečení. Prečo? Pretože počas odpočinku sa chute vo vnútri koláča krásne prepoja a zosilnia, čím sa dosiahne ešte lahodnejší výsledok. Nechajte ich odležať cez noc vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote, aby zostali vláčne. Keď ich na druhý deň ochutnáte, odmenia vás dokonale vyváženou harmóniou chutí a textúr.
Medovníkové brownies otázky a odpovede
Môžem namiesto horkej čokolády použiť mliečnu?
Áno, mliečnu čokoládu môžete použiť, ale výsledné brownies budú sladšie a menej intenzívne čokoládové. Horká čokoláda dodáva dezertu bohatšiu chuť, ktorá lepšie kontrastuje s perníkovým korením.
Čo robiť, ak nemám perníkové korenie?
Perníkové korenie si môžete jednoducho namiešať doma. Stačí zmiešať 1 lyžičku škorice, 1/4 lyžičky mletého zázvoru, 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška a štipku mletých klinčekov.
Ako dlho brownies piecť, aby zostali vláčne?
Brownies pečte približne 25-30 minút. Sledujte konzistenciu – špajdľa zapichnutá do stredu by mala byť mierne lepkavá, nie úplne čistá. Takto zostanú brownies vláčne a jemné.
Je poleva z bielej čokolády nevyhnutná?
Nie, poleva je voliteľná. Brownies chutia skvele aj bez nej. Ak však chcete dezert ozvláštniť, poleva z bielej čokolády a dekorácia z drvených perníkov dodajú sviatočný vzhľad.
Môžem do cesta pridať orechy alebo sušené ovocie?
Áno, nasekané vlašské orechy, lieskové orechy alebo sušené brusnice sa do brownies výborne hodia a pridajú textúru aj ďalšiu chuť.
Ako dosiahnuť, aby mali brownies peknú, lesklú vrchnú kôrku?
Lesklú kôrku získate, ak poriadne vyšľaháte vajcia s cukrom, kým zmes nezosvetlí a nezväčší objem. To vytvorí tenkú kôrku pri pečení.
Ako dlho vydržia brownies čerstvé?
Brownies skladujte vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote. Čerstvé zostanú 3-4 dni. Ak ich chcete uchovať dlhšie, môžete ich zamraziť.
Je možné tento recept upraviť na bezlepkovú verziu?
Áno, hladkú múku môžete nahradiť bezlepkovou zmesou na pečenie. Výsledok bude stále chutný a vláčny.
Akú veľkosť formy použiť?
Odporúča sa forma s rozmermi približne 20×20 cm. Ak použijete väčšiu formu, brownies budú tenšie a budú sa piecť kratší čas.
Hodia sa brownies na darček?
Určite áno! Brownies môžete nakrájať na úhľadné kocky, zabaliť do celofánu a previazať mašľou. Sú výborným jedlým darčekom na sviatky alebo ako milá pozornosť pre blízkych.