Minestrone je hustá polievka talianskeho pôvodu vyrobená zo zeleniny , často s pridaním cestovín alebo ryže. Medzi bežné ingrediencie patrí fazuľa, cibuľa, zeler, mrkva, listová zelenina, vývar, parmezán a paradajky.
Ingrediencie
- 2 PL olivového oleja
- 85 g nasekanej pancetty
- 1 cibuľa
- 1 šálka na kocky nakrájaného zeleru
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 šálky kuracieho vývaru
- 2 šálky vody
- 1 plechovka paradajok
- 2 šálky nakrájanej kapusty
- 1 plechovka garbanzo fazule
- 1 lyžička červenej papriky
- 1 lyžička talianskeho korenia
- 2 lyžičky soli
- 1 zväzok mangold
- ⅔ šálky cestovín
- soľ a mleté čierne korenie
- ¼ šálky extra panenského olivového oleja
- ¼ šálky jemne nastrúhaného syra Parmigiano-Reggiano
- ¼ šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Postup
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme 2 PL olivového oleja na strednej teplote. Pridáme pancettu a opekáme 2-3 minúty, kým nezačne hnednúť. Vmiešame cibuľu a zeler a restujeme asi 3 minúty. Vmiešame prelisovaný cesnak a ešte minútu restujeme.
- Do zmesi pancetty a cibule nalejeme kurací vývar, vodu a pokrájané paradajky. Privedieme do varu.
- Do vývaru vmiešame fazuľu, kapustu, červenú papriku, talianske korenie a 2 lyžičky soli. Privedieme do varu a varíme asi 45 minút , kým nebude fazuľa mäkká. Ak je polievka príliš hustá, podľa potreby pridáme viac vody.
- Vmiešame mangold a dusíme do zmäknutia, asi 15 minút. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Pridáme cestoviny a zvýšime teplotu, kým cestoviny nezmäknú, asi 15 minút. Servírujeme do misiek a posypeme extra panenským olivovým olejom, syrom Parmigiano-Reggiano a talianskou petržlenovou vňaťou.