Thajská polievka z batatov s kokosom, citrónovou trávou a zázvorom. Ľahký a zdravý recept, ktorý je vegánsky a bez lepku.
Ingrediencie na mrkvovo batatovú polievku
- 1 kg batatov
- 2 šalotky
- 2 PL kokosového alebo olivového oleja
- 6 strúčikov cesnaku
- 2 – 3 stonky citrónovej trávy
- 1/4 hrnčeka zázvoru
- 1 malé chilli Serrano alebo jalapeno
- 1 ČL kari korenia
- ½ ČL kurkumy
- 4 hrnčeky zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 2 hrnčeky vody
- 1 veľká mrkva
- ½ hrnčeka kokosového mlieka
- 2 ČL hnedého cukru
- 2–4 ČL sójovej omáčky
- Šťava z ½ limety
- Soľ
- Mleté čierne korenie
Postup prípravy mrkvovo batatovej polievky
- Vo veľkom hrnci si rozohrejeme olej na strednej teplote, pridáme šalotku a restujeme cca 2 minúty. Pridáme zázvor, cesnak, citrónovú trávu a chilli a restujeme ďalších 3-5 minút, kým sa nezačne uvoľňovať vôňa. Pridáme korenie a miešame ďalšie 1-2 minúty. Prilejeme vývar a vodu, privedieme do varu a pridáme pokrájané bataty. Varíme na nízkej teplote, zakryté cca 15 – 20 minút, kým bataty nezmäknú.
- Necháme chvíľku vychladnúť, potom polievku poriadne rozmixujeme ponorným mixérom dohladka, vrátime na sporák a zohrievame na strednom stupni.
- Vmiešame ½ hrnčeka kokosového mlieka (alebo viac podľa chuti). Pridáme hnedý cukor, 2-4 lyžičky sójovej omáčky a limetkovú šťavu. Ochutíme soľou a korením, ochutnáme. Podľa chuti dodáme, soľ, korenie, limetkovú šťavu , cukor alebo kokosové mlieko.
- Podávame s pokrájanou jarnou cibuľkou alebo koriandrom.