Držková polievka je tradičná slovenská pochúťka známa aj v Českej republike a Maďarsku. Polievka sa vyznačuje svojou hustou konzistenciou a výraznou chuťou. Jej hlavnou zložkou sú držky, čo sú vlastne hovädzie alebo bravčové žalúdky. Vďaka tomu má polievka zaujímavú textúru a je výživná.
Ingrediencie
- 500 g držky
- 2 ks cibuľa
- 2 PL bravčová masť
- 1 PL hladká múka
- mletá červená paprika
- 2 strúčiky cesnaku
- majorán
- čierne korenie
- rasca
- soľ
- voda
Postup
- Držky očistíme a poriadne umyjeme. Zalejeme vodou a dáme variť. Varíme, kým nebudú držky mäkké, pričom počas varenia aspoň dvakrát vodu zlejeme a zalejeme novou studenou vodou.
- V hrnci si roztopíme bravčovú masť a restujeme nadrobno nakrájanú cibuľku dosklovita, pridáme prelisovaný cesnak a restujeme ďalšiu minútu. Potom pridáme hladkú múku a mletú červenú papriku a premiešame. Prilejeme vodu z držiek a osolíme.
- Podľa chuti pridáme čierne mleté korenie, rascu a pokrájané držky. Varíme asi 20 minút. Pred koncom varenia pridáme majorán a podľa chuti dosolíme.
- Podávame s čerstvým chlebom.