Vianoce sú časom, keď sa rodina stretáva pri jednom stole, spomína na krásne chvíle a užíva si sviatočnú atmosféru. Na stole nesmú chýbať tradičné koláčiky a medzi nimi majú svoje pevné miesto včelie úliky – jemné, nepečené cukrovinky, ktoré už celé desaťročia zdobia sviatočné podnosy. Ich originálny tvar, ktorý pripomína malý včelí domček, je na pohľad pôvabný, no tou pravou mágiou je ich chuť.
Včelie úliky sú dôkazom, že aj jednoduché recepty dokážu zaujať. Základom je kakaové cesto, maslový krém a piškóta, ktorá uzatvára tento malý dezertík. Ich príprava je rýchla a nenáročná, preto si ich zamilujú nielen skúsené gazdinky, ale aj začiatočníci. Nemusíte sa báť pečenia ani zdĺhavého postupu – stačí pár krokov a krásne úliky sú hotové.
Pamätám si, ako sme ich pripravovali s mamou, kým z rádia zneli vianočné koledy. Bolo to takmer ako malý vianočný rituál – plnenie formičiek, voňavý krém a nakoniec jemné poprášenie cukrom. A ten moment, keď sme ich položili na tanier, bol vždy výnimočný.
Včelie úliky patria k sladkostiam, ktoré dokážu potešiť každého – deti, ktoré milujú ich tvar a sladkú plnku, aj dospelých, ktorí si nostalgicky spomenú na svoje detstvo. Nech už pripravujete úliky pre rodinu, priateľov alebo len tak pre radosť, vždy vnesú na váš stôl kúsok tradičnej vianočnej pohody.
Pusťte sa do tohto overeného receptu a užite si radosť z prípravy týchto krásnych nepečených koláčikov. Vianoce sú predsa o malých radostiach, ktoré si tvoríme sami. Tak nech je váš stôl plný vône, lásky a sladkých úlikov! 🎄🍯
Včelie úliky recept
Ingrediencie
Na úliky
- 200 g mletých piškót
- 150 g práškového cukru
- 100 g masla (mäkké, izbovej teploty)
- 2 lyžice kakaa
- 2 lyžice rumu (môže byť aj bez alkoholu pre deti)
- 1 lyžica mlieka (ak je cesto príliš suché)
- Gaštanové pyré (voliteľné, na vylepšenie chuti)
Na krém (plnku)
- 100 g masla
- 50 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 1 lyžička rumu (voliteľné)
Na dokončenie
- Guľaté piškóty (ako spodok úlika)
- Práškový cukor (na posypanie)
Postup
- Príprava cesta na úliky: V miske zmiešame mleté piškóty, práškový cukor, kakao, maslo a rum. Ak je cesto príliš suché, pridáme trošku mlieka. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Môžeme pridať aj gaštanové pyré, ktoré dodá jemnejšiu chuť.
- Formovanie úlikov: Cesto rozdelíme na menšie kúsky. Do formičky na úlik (alebo medzi prsty) vložíme kúsok cesta a vytvarujeme úlik s otvorom v strede. Ak nemáte formičku, môžete ich tvarovať ručne. Formičku vymažte olejom a posypte cukrom prípadne používajte potravinovú fóliu.
- Príprava krému: V miske vyšľaháme maslo, cukor, žĺtok a rum do hladkej plnky. Krém naplníme do cukrárskeho vrecka alebo použijeme lyžičku.
- Plnenie úlikov: Otvory v úlikoch naplníme pripraveným krémom a uzavrieme guľatou piškótou, ktorá slúži ako spodná časť úlika.
- Dokončenie: Hotové úliky jemne posypeme práškovým cukrom a necháme stuhnúť v chlade aspoň hodinu.
Tipy
- Ak chcete jemnejšiu chuť, pridajte do cesta viac gaštanového pyré namiesto časti piškót.
- Úliky skladujte v chladničke v uzavretej nádobe, aby si zachovali tvar a čerstvosť.
Včelie úliky otázky a odpovede
Ako dlho vydržia včelie úliky čerstvé?
Včelie úliky vydržia v chladničke čerstvé približne 7-10 dní, ak sú uskladnené v uzavretej nádobe.
Môžem nahradiť rum v recepte niečím iným?
Áno, ak pripravujete úliky pre deti alebo nepreferujete alkohol, rum môžete nahradiť vanilkovým extraktom alebo rumovou esenciou.
Potrebujem špeciálnu formičku na včelie úliky?
Formička na úliky uľahčí prácu, ale nie je nevyhnutná. Úliky môžete tvarovať ručne alebo použiť menšiu lyžičku na vytvorenie otvoru v ceste.
Dá sa plnka pripraviť bez žĺtka?
Áno, namiesto žĺtka môžete použiť kondenzované mlieko alebo jednoduchý maslový krém s práškovým cukrom a vanilkou.
Aké piškóty sú najlepšie na včelie úliky?
Najlepšie sú klasické guľaté piškóty, ktoré majú správnu veľkosť a chuťovo sa skvelo hodia k úlikom.
Ako správne skladovať včelie úliky?
Úliky skladujte v uzatvárateľnej nádobe v chladničke, aby si zachovali tvar a čerstvosť.
Môžem včelie úliky zmraziť?
Áno, úliky môžete zmraziť. Odporúča sa ich uskladniť v uzavretej nádobe alebo v mraziacom vrecúšku. Pred podávaním ich nechajte rozmraziť pri izbovej teplote.
Dá sa do cesta pridať orechy?
Áno, mleté orechy ako vlašské orechy alebo lieskovce môžete pridať do cesta pre bohatšiu chuť.
Akú konzistenciu by malo mať cesto?
Cesto by malo byť hladké a nelepivé, aby sa dalo ľahko formovať. Ak je príliš suché, pridajte trochu mlieka.