Preskočiť na obsah

Klasický New York Cheesecake

    Klasický New York Cheesecake - originálny recept

    Tento autentický krémový dezert dodá chuť New Yorku na každý stôl. Recept na pečený tvarohový koláč alebo cheesecake v americkom štýle je jednoduchý a dokážete ho pripraviť veľmi rýchlo.

    Ingrediencie

    Korpus 

    • 85 g masla plus maslo na vymazanie formy 
    • 140 g maslových sušienok 
    • 1 PL cukru 

    Plnka 

    • 900 g syra Philadelphia 
    • 250 g práškového cukru 
    • 3 PL hladkej múky 
    • 1 a ½ ČL vanilkového extraktu 
    • najemno nastrúhaná kôra z 1 citróna  
    • 1 a ½ ČL citrónovej šťavy 
    • 3 veľké vajcia  
    • 1 žĺtok 
    • 300 ml kyslej smotany 
    • soľ 

    Postup

    1. Rošt si umiestnime do stredu a predhrejeme si rúru na 180 °C. Formu na pečenie obalíme zvonka do celého kusu alobalu. ( spodok aj boky). Aby sme sa poistili môžeme použiť ešte jeden kus alobalu. 
    2. Do mixéra dáme maslo, sušienky a cukor a rozmixujeme do sypkej zmesi. Dno formy na pečenie vymažeme maslom a na spodok natlačíme rozdrobenú sušienkovú zmes. Pečieme 10 minút a vychladíme na mriežke.  
    3. Zvýšime teplotu rúry na 200 °C. V miske si vyšľaháme pomocou lopatiek syr philadelphia do krémova (cca 2 minúty). Potom znížime rýchlosť mixéra a pridáme cukor, hladkú múku, štipku soli a vyšľaháme. Niekoľkokrát zoškriabeme z bokov misy a spolu premiešame.  
    4. Vymeníme lopatkové nástavce za metličku. Pridáme vanilkový extrakt, kôru z citróna a citrónovú šťavu a premiešame. Potom postupne zašľahávame vajcia po jednom a žĺtko a šľaháme . Nakoniec pridáme kyslú smotanu a šľaháme, kým nebude zmes ľahká a vzdušná.  
    5. Boky formy si vymažeme maslom a nalejeme plnku. Na vrchu by nemali byť žiadne hrudky. Formu si položíme na plech, nalejeme vriacu vodu asi jeden cm na okraj  a pečieme 10 minút. Potom znížime teplotu na 110 °C a pečieme ďalších 45 minút. Ak zatrasieme formu stred by sa mal jemne zatriasť. 
    6. Rúru vypneme a mierne pootvoríme dvierka rúry. Necháme chladnúť cca 2 hodiny, pričom počas chladenia môže cheesecake mierne prasknúť. 
    7. Cheesecake prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v chladničke postáť cez noc. Nožom opatrne prejdeme po stranách formy, aby sa nelepili a cheesecake opatrne vyberieme z formy a podávame.  
    Ďalšie inšpirácie