Chrumkavé zvonku a jemné vo vnútri. Tieto pečené falafel guľôčky si určite obľúbite. Sú veľmi chutné aj samostatne, ale môžete ich jesť s hummusom, pita chlebíkom alebo so zeleninou. Recept je vhodný pre vegánov aj vegetariánov.
Ingrediencie
Falafel
- 130 g lúpané pistácie
- 15 g lístkov mäty
- 15 g čerstvý koriander
- 15 g čerstvý kôpor
- 15 g čerstvý petržlen
- 350 g varený cícer
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 malej žltej cibule
- 3 PL olivový olej
- Kôra z 1 veľkého citróna
- 1 PL cícerová alebo hladká múka
- 1 ČL prášok na pečenie
- soľ
- 1/2 ČL mletý koriander
- 1/2 ČL mletý kmín
Tahini omáčka
- 120 g tahini pasta
- 15 g lístky mäty
- 2 PL citrónová šťava
- 1 ČL javorový sirup
- 1 strúčik cesnaku
- 1 malé jalapeňo
- soľ
- 3 PL voda
Postup
- Rúru si predhrejeme na 220 °C a plech si vystelieme papierom na pečenie.
- V kuchynskom robote si rozdrvíme pistácie, mätu, koriander, kôpor a petržlenovú vňať na jemnú zmes. Pridáme zvyšné ingrediencie a mixujeme. Potom zoškriabeme steny misky a znova pomixujeme, aby výsledná zmes bola rovnomerne spojená.
- Rukami vytvarujeme zo zmesi asi 20 guličiek a prenesieme na pripravený plech. Pečieme, kým spodná časť jemne nezhnedne, 15 až 18 minút.
- Medzitým si dáme do mixéra všetky ingrediencie na omáčku okrem vody. Mixujeme a postupne po lyžičkách pridávame vodu, kým nebude omáčka hladká.
- Ešte teplý falafel podávame s tahini dipom.