Preskočiť na obsah

Pečený falafel s pikantným tahini dipom

    Pečený falafel s pikantným tahini dipom - vegánsky recept

    Chrumkavé zvonku a jemné vo vnútri. Tieto pečené falafel guľôčky si určite obľúbite. Sú veľmi chutné aj samostatne, ale môžete ich jesť s hummusom, pita chlebíkom alebo so zeleninou. Recept je vhodný pre vegánov aj vegetariánov.

    Ingrediencie

    Falafel 

    • 130 g lúpané pistácie 
    • 15 g lístkov mäty 
    • 15 g čerstvý koriander 
    • 15 g čerstvý kôpor  
    • 15 g čerstvý petržlen  
    • 350 g varený cícer 
    • 2 strúčiky cesnaku 
    • 1/2 malej žltej cibule 
    • 3 PL olivový olej 
    • Kôra z 1 veľkého citróna 
    • 1 PL cícerová alebo hladká múka 
    • 1 ČL prášok na pečenie 
    • soľ 
    • 1/2 ČL mletý koriander 
    • 1/2 ČL mletý kmín 

    Tahini omáčka 

    • 120 g tahini pasta 
    • 15 g lístky mäty 
    • 2 PL citrónová šťava 
    • 1 ČL javorový sirup 
    • 1 strúčik cesnaku 
    • 1 malé jalapeňo 
    • soľ 
    • 3 PL voda 

    Postup

    1. Rúru si predhrejeme na 220 °C a plech si vystelieme papierom na pečenie.  
    2. V kuchynskom robote si rozdrvíme pistácie, mätu, koriander, kôpor a petržlenovú vňať na jemnú zmes. Pridáme zvyšné ingrediencie a mixujeme. Potom zoškriabeme steny misky a znova pomixujeme, aby výsledná zmes bola rovnomerne spojená.  
    3. Rukami vytvarujeme zo zmesi asi 20 guličiek a prenesieme na pripravený plech. Pečieme, kým spodná časť jemne nezhnedne, 15 až 18 minút. 
    4. Medzitým si dáme do mixéra všetky ingrediencie na omáčku okrem vody. Mixujeme a postupne po lyžičkách pridávame vodu, kým nebude omáčka hladká. 
    5. Ešte teplý falafel podávame s tahini dipom.  
    Ďalšie inšpirácie