Limetkový cheesecake je sladký a osviežujúci dezert, ktorý má charakteristickú chuť po limetkách. Zvyčajne je vyrobený z klasického krémového syru, cukru, limetkového džúsu a kôry z limetky, ktoré sa miešajú a pečú sa na podklade z maslových sušienok. Cheesecake sa často podáva so šľahačkou a ozdobený klinčekom alebo lístkami mäty na vrchu. Tento druh cheesecakeu sa často objavuje v lete, keď je potrebná osviežujúca chuť a príjemná vôňa citrusových plodov. Limetkový cheesecake je tiež populárny na svadobných recepciách a oslavách narodenín.
Ingrediencie
Korpus
- 350 g maslových sušienok
- 120 g zmäknutého masla
Náplň
- 750 g krémového syra
- 200 g práškového cukru
- šťava a kôra z 2 limetiek (podľa chuti)
- 1 ČL vanilkový extrakt
- 3 vajcia
- 180 ml smotany na šľahanie a limetkovej kôry na servírovanie
Postup
- Rúru si predhrejeme na 160 °C a spodok okrúhlej formy vystelieme papierom na pečenie.
- Do mixéra vložíme maslové sušienky so zmäknutým maslom a rozmixujeme. Vzniknutú zmes podobnú mokrému piesku natlačíme na dno a čiastočne na bok pripravenej formy.
- Mixérom vyšľaháme smotanový syr s cukrom a vanilkovým extraktom.
- Potom do zmesi postupne po jednom zašľaháme vajcia a nakoniec jemne vmiešame šťavu a kôru z limetiek (podľa chuti).
- Náplň nalejeme na pripravenú sušienkovú zmes, ktorú sme zatlačili na spodok formy a pečieme 50 minút alebo kým nie je stred takmer zatuhnutý. Po dopečení necháme chladnúť 30 minút v pootvorenej rúre a potom vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť.
- V mise vyšľaháme šľahačku (podľa chuti môžeme pridať práškový cukor) a rozotrieme ju pred podávaním na vychladnutý cheesecake. Navrch nastrúhame limetkovú kôru a podávame.