Pesto z medvedieho cesnaku je chutné a zdravé zeleninové pesto, ktoré sa vyrába z čerstvých listov medvedieho cesnaku, orechov, syra a olivového oleja. Medvedí cesnak, tiež známy ako divý cesnak, je rastlina, ktorá sa vyskytuje v Európe a Ázii. Má charakteristickú vôňu a chuť po cesnaku, ale je jemnejší a sladší ako cesnak kuchynský.
Okrem vynikajúcej chuti má medvedí cesnak aj množstvo zdravotných výhod. Je bohatý na antioxidanty a vitamíny, ktoré pomáhajú posilňovať imunitný systém a chrániť telo pred chorobami. Okrem toho, medvedí cesnak obsahuje tiež antimikrobiálne látky, ktoré pomáhajú bojovať proti baktériám a vírusom.
Ingrediencie
- 150g medvedieho cesnaku
- 50 g parmezánu
- 1 strúčik cesnaku
- ½ citróna
- 50 g píniových orieškov
- 150 ml oleja
- Korenie podľa chuti
Postup
- Listy medvedieho cesnaku opláchneme a nahrubo nasekáme.
- Do mixéra vložíme medvedí cesnak, parmezán, strúčik cesnaku, píniové oriešky a nastrúhanú kôru z citróna. Rozmixujeme a pri pomalom chode mixéra prilievame olej. Dochutíme korením a citrónovou šťavou.
- Pesto vložíme do čistej nádoby a uchovávame v chlade. Môžeme ho použiť na cestoviny, ako základ na omáčku alebo na ochutenie mäsa.
Čo je pesto z medvedieho cesnaku?
Pesto z medvedieho cesnaku je omáčka alebo pastovitá zmes vyrobená z listov a stoniek rastliny medvedieho cesnaku, olivového oleja, orieškov, syra a iných prísad.
Na čo sa používa pesto z medvedieho cesnaku?
Pesto z medvedieho cesnaku sa používa ako príloha k cestovinám, ako dip k chlebu alebo ako príloha k mäsu alebo rybe.
Ako dlho vydrží pesto z medvedieho cesnaku v chladničke?
Pesto z medvedieho cesnaku sa v chladničke udrží približne 1-2 týždne, ak je uložené v dobre uzatvorenej nádobe.
Dá sa pesto z medvedieho cesnaku zmraziť?
Áno, pesto z medvedieho cesnaku sa dá zmraziť, aby sa predĺžila jeho trvanlivosť. Najlepšie je ho zmraziť v malých porciách, aby sa dalo ľahko odmraziť len toľko, koľko budete potrebovať.