Linecké koláčiky sa považujú za klasiku na každom vianočnom stole. Vyskúšajte recept na pistáciové linecké koláčiky, ktoré sú veľmi chutné a rýchle na prípravu.
Ingrediencie
- 260 g hladkej múky
- 40 g rozdrvených alebo rozmixovaných nesolených pistácií
- 200 g masla
- 100 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- Kôra z 1 citróna
- Ovocný džem, rozpustená čokoláda alebo práškový cukor na dozdobenie
Postup
- V mise si zmiešame múku, pistácie, cukor a citrónovú kôru. Potom pridáme na kocky nakrájané maslo a rukou vypracujeme sypkú drobenku. Nakoniec pridáme žĺtok a vypracujeme hladké cesto.
- Cesto zbalíme do potravinovej fólie a odložíme minimálne na 1 hodinu do chladničky, ideálne cez noc. Rúru si predhrejeme na 150 °C. a plechy si vystelieme papierom na pečenie.
- Na pomúčenej doske si vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 0,5 cm. Vykrajujeme rôzne tvary pričom do polovice tvarov vykrojíme uprostred menšie tvary. Pečieme asi 12 minút a necháme úplne vychladnúť.
- Jednotlivé polovice lepíme k sebe džemom a dozdobíme podľa preferencií. Napríklad, polovicu namočíme do čokolády a posypeme pistáciami alebo len posypeme práškovým cukrom.