Preskočiť na obsah

Polenta s lesnými ​​hubami, cesnakom a šalviou, zdravý recept

Polenta je jednoduché a chutné jedlo pochádzajúce z talianskej kuchyne, ktoré sa pripravuje z kukuričnej múky a vody. Kombinuje sa s rôznymi prílohami a doplnkami, a tak sa dá variť v mnohých variantoch. Jedným z nich je aj polenta s lesnými hubami, cesnakom a šalviou.

Hotovú polenta sa podáva na tanieri a posypáva sa štipkou syra. Na vrch sa pridá zmes orestovaných húb a cesnaku so šalviou. Toto jedlo je vhodné nielen pre vegetariánov, ale pre každého, kto má rád jednoduché a chutné kombinácie zeleniny a korenia.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na polentu s lesnými hubami

Polenta 

  • 1 hrnček jemnej polenty  
  • 4 a ½ hrnčeka zeleninového alebo kuracieho vývaru  
  • ½ hrnčeka syra (parmezán, čedar, romano) 
  • 2 PL olivový olej alebo maslo 
  • Soľ  
  • Čierne mleté korenie 

Huby 

  • 2 hrnčeky lesných húb 
  • 2 PL olivového oleja alebo masla 
  • 1 šalotka 
  • 2–3 strúčiky cesnaku 
  • 2–3 PL vína 
  • Čerstvá šalvia 
  • Soľ 
  • Biele korenie 
  • kvapka hľuzovkového oleja (voliteľné) 
[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy polenty s lesnými hubami

  1. Začneme prípravou polenty. Do hrnca dáme vývar a privedieme ho do varu. Keď začne vrieť, znížime teplotu na minimum a postupne prisypávame polentu za neustáleho miešania metličkou, aby nevznikli hrudky. Privedieme do varu, prikryjeme a necháme na miernom ohni 10 minút variť, potom poriadne premiešajte. Znovu prikryjeme, varíme ďalších 10 minút a znova dobre premiešame. Keď je polenta mäkká a uvarená, pridáme olivový olej alebo maslo podľa vlastného výberu, prípadne syr, biele korenie a poriadne zamiešame.  Ochutnáme a podľa chuti dosolíme. Vypneme teplo, zakryjeme a odložíme, kým nebudeme jedlo podávať. 
  2. Kým sa polenta varí, pripravíme si huby. Na väčšej panvici si rozohrejeme olej na strednej teplote, pridáme šalotku, cesnak a huby, dusíme 6-7 minút, kým huby nepustia tekutinu, v prípade potreby znížime teplotu. Dochutíme soľou a korením. Tekutinu necháme povariť a huby necháme trochu zhnednúť. Pridáme víno a necháme povariť, aby sa odparil alkohol. Nakoniec pridáme lístky šalvie a jednu minútu povaríme. Ochutnáme a v prípade potreby dosolíme alebo dokoreníme. 
  3. Huby podávame na lôžku s lahodnou krémovou polentou a pokvapkáme hľuzovkovým olejom. 
[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Najčastejšie otázky o polente s lesnými hubami

Čo je polenta?

Polenta je klasické talianske jedlo, ktoré sa pripravuje z kukuričnej múky a vody alebo bujónu.

Ako si pripraviť lesné huby?

Huby očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Na panvici rozohrejte olej a pridajte huby. Orestujte ich do mäkka a potom pridajte nakrájaný cesnak a bylinky podľa chuti. Podávajte teplé.

Aké sú nutričné hodnoty polenty a lesných húb?

Polenta je bohatá na sacharidy, vlákninu a vitamín B. Lesné huby sú zase výborným zdrojom bielkovín, vlákniny a vitamínu D.

Ako si môžem prispôsobiť tento recept podľa svojich potrieb?

Recept na polentu s lesnými hubami si môžete prispôsobiť podľa svojich chutí a preferencií. Môžete pridať ďalšie zeleniny alebo mäso, alebo polentu podávať ako prílohu k inému hlavnému jedlu. Ak sa snažíte redukovať príjem kalórií, môžete použiť menej oleja na opekanie húb alebo si pripraviť menej polenty.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie