Preskočiť na obsah

Pravý štedrák

    Pravý štedrák - tradičný vianočný recept

    Štedráku sa hovorí aj slovenský národný koláč. Pripravuje sa počas vianočných sviatkov a obsahuje dokopy štyri druhy náplní, ktoré vytvárajú jedinečnú chuť a prinesú na váš sviatočný stôl tú pravú vianočnú atmosféru.

    Ingrediencie

    Cesto 

    • 550 g polohrubej múky 
    • 300 ml mlieka 
    • 42 g droždia 
    • 150 g masla 
    • 70 g práškový cukor 
    • 1 vanilkový cukor  
    • 1 ČL kryštálový cukor 
    • štipka soli 

    Maková plnka 

    • 300 g mletého maku 
    • 120 g kryštálového cukru  
    • 200 ml mlieka 
    • kôra z 1 citróna 
    • 15 g masla 

    Tvarohová plnka 

    • 200 g tvarohu 
    • 80 g práškového cukru  
    • 1 zlatý klas alebo vanilkový puding 
    • 2 žĺtky 
    • 1 vanilkový cukor 

    Lekvárová plnka 

    • 5 PL slivkového lekváru  
    • Kôra z 1 citróna 

    Orechová plnka 

    • 300 g mletých vlašských orechov  
    • 80 g práškového cukru 
    • 150 ml mlieka 
    • 1 PL tuzemský um 
    • 1 vanilínový cukor 

    Postup

    1. Cesto: Zohrejeme si mlieko na miernom ohni, aby bolo teplé ( nesmie byť horúce). Pridáme 1 ČL kryštálového cukru a rozdrobené droždie. Prikryjeme a počkáme, kým nevyjde kvások. Medzitým si v miske zmiešame preosiatu múku, práškový a vanilkový cukor, zmäknuté maslo a štipku soli. Pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto. Takto pripravené cesto necháme vykysnúť na teplom mieste asi 30 – 45 minút.  
    2. Maková plnka: V mise si zmiešame mak s cukrom a s citrónovou kôrou. Zalejeme horúcim prevareným mliekom a rozpusteným maslom. Poriadne premiešame. ( Ak je plnka príliš riedka, pridáme mak ak je príliš hustá pridáme rozpustené maslo). 
    3. Tvarohová plnka: V mise si vymiešame tvaroh s cukrom. Potom pridáme žĺtky, vanilkový cukor a zlatý klas. Poriadne premiešame.  
    4. Lekvárová plnka: V mise si zmiešame slivkový lekvár s citrónovou kôrou podľa chuti. ( namiesto citrónovej kôry môžeme dať škoricu)  
    5. Orechová plnka: V mise si zmiešame orechy, práškový a vanilkový cukor, um a horúce prevarené mlieko.  
    6. Vykysnuté cesto si rozdelíme na 5 častí ( 4 väčšie a 1 menšie), pričom väčšie 4 časti vyvaľkáme na veľkosť plechu. Na spodok vymasteného plechu prípadne vyloženého papierom na pečenie dáme prvé cesto a potrieme ho makovou plnkou. Potom dáme navrch ďalšie cesto a potrieme ho ďalšou plnkou. Takto postupujeme, pokým sa nám neminú plnky. Vrchnú časť ozdobíme mriežkou zo zvyšného cesta.  
    7. Pečieme na 170 °C asi 50 – 60 minút. Po dopečení môžeme potrieť vrchnú mriežku rozpusteným maslom.  
    Ďalšie inšpirácie