Štedráku sa hovorí aj slovenský národný koláč. Pripravuje sa počas vianočných sviatkov a obsahuje dokopy štyri druhy náplní, ktoré vytvárajú jedinečnú chuť a prinesú na váš sviatočný stôl tú pravú vianočnú atmosféru.
Ingrediencie
Cesto
- 550 g polohrubej múky
- 300 ml mlieka
- 42 g droždia
- 150 g masla
- 70 g práškový cukor
- 1 vanilkový cukor
- 1 ČL kryštálový cukor
- štipka soli
Maková plnka
- 300 g mletého maku
- 120 g kryštálového cukru
- 200 ml mlieka
- kôra z 1 citróna
- 15 g masla
Tvarohová plnka
- 200 g tvarohu
- 80 g práškového cukru
- 1 zlatý klas alebo vanilkový puding
- 2 žĺtky
- 1 vanilkový cukor
Lekvárová plnka
- 5 PL slivkového lekváru
- Kôra z 1 citróna
Orechová plnka
- 300 g mletých vlašských orechov
- 80 g práškového cukru
- 150 ml mlieka
- 1 PL tuzemský um
- 1 vanilínový cukor
Postup
- Cesto: Zohrejeme si mlieko na miernom ohni, aby bolo teplé ( nesmie byť horúce). Pridáme 1 ČL kryštálového cukru a rozdrobené droždie. Prikryjeme a počkáme, kým nevyjde kvások. Medzitým si v miske zmiešame preosiatu múku, práškový a vanilkový cukor, zmäknuté maslo a štipku soli. Pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto. Takto pripravené cesto necháme vykysnúť na teplom mieste asi 30 – 45 minút.
- Maková plnka: V mise si zmiešame mak s cukrom a s citrónovou kôrou. Zalejeme horúcim prevareným mliekom a rozpusteným maslom. Poriadne premiešame. ( Ak je plnka príliš riedka, pridáme mak ak je príliš hustá pridáme rozpustené maslo).
- Tvarohová plnka: V mise si vymiešame tvaroh s cukrom. Potom pridáme žĺtky, vanilkový cukor a zlatý klas. Poriadne premiešame.
- Lekvárová plnka: V mise si zmiešame slivkový lekvár s citrónovou kôrou podľa chuti. ( namiesto citrónovej kôry môžeme dať škoricu)
- Orechová plnka: V mise si zmiešame orechy, práškový a vanilkový cukor, um a horúce prevarené mlieko.
- Vykysnuté cesto si rozdelíme na 5 častí ( 4 väčšie a 1 menšie), pričom väčšie 4 časti vyvaľkáme na veľkosť plechu. Na spodok vymasteného plechu prípadne vyloženého papierom na pečenie dáme prvé cesto a potrieme ho makovou plnkou. Potom dáme navrch ďalšie cesto a potrieme ho ďalšou plnkou. Takto postupujeme, pokým sa nám neminú plnky. Vrchnú časť ozdobíme mriežkou zo zvyšného cesta.
- Pečieme na 170 °C asi 50 – 60 minút. Po dopečení môžeme potrieť vrchnú mriežku rozpusteným maslom.